Hrala na husliach počas toho, ako jej z mozgu odstraňovali nádor

NETKY.SK • 19 Február 2020, 18:24 • 2 min
Hrala na husliach počas toho, ako jej z mozgu odstraňovali nádor

LONDÝN - V londýnskej nemocnici King's College Hospital odstránili nedávno chirurgovia z mozgu nádor žene, ktorá počas tohto zákroku hrala na husliach. O neobvyklej operácii mozgu informovala v stredu agentúra AP.

slovakia

left justify in out

 

Lekári najskôr 53-ročnej huslistke Dagmar Turnerovej nasnímali mozog, aby boli schopní identifikovať oblasti, ktoré sú aktívne, keď hrá na husliach, a tiež tie, ktoré ovládajú reč a pohyb.

 

Iba sa uisťovali

Ženu potom približne v polovici operácie prebudili, aby im zahrala na husliach a uistili sa, že pri zákroku nedošlo k "poškodeniu nijakých zásadných oblastí mozgu, ktoré (pri hraní) ovládajú Dagmarine jemné pohyby rúk", informovala nemocnica.

 

"Vedeli sme, aké sú husle pre Dagmar dôležité, takže bolo nevyhnutné, aby sme zachovali funkciu citlivých oblastí jej mozgu, ktoré jej umožňujú hrať," uviedol neurochirurg Keyoumars Ashkan, ktorý ženu operoval. "Podarilo sa nám odstrániť 90 percent nádoru vrátane oblastí, u ktorých bolo podozrenie z agresívnej aktivity, a zároveň zachovať plnú funkčnosť jej ľavej ruky," dodal.

 

Huslistka dúfa, že sa vráti k orchestru

Turnerovej umožnili z nemocnice odísť tri dni po operácii. Huslistka dúfa, že sa zakrátko bude môcť vrátiť k orchestru, v ktorom hrá. Chirurgom za zákrok poďakovala.

 

"Myšlienka, že prídem o schopnosť hrať, mi lámala srdce, avšak profesor Ashkan, ktorý je sám hudobníkom, rozumel mojim obavám... On a nemocničný tím vynaložili veľké úsilie - od snímania môjho mozgu až po naplánovanie pozície, v ktorej budem (pri operácii) hrať," povedala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona