Hrad Zniev ponúka jedinečný výhľad na turčiansku záhradku

NETKY.SK • 25 Október 2010, 07:25 • 2 min
Hrad Zniev ponúka jedinečný výhľad na turčiansku záhradku

Hrad Zniev ponúka jedinečný výhľad na turčiansku záhradku

slovakia

left justify in out

img

Turistickou atrakciou Kláštora pod Znievom je zrúcanina hradu Zniev z prvej polovice 13. storočia, ktorá je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.
      Stará tradícia, zachovaná v literatúre a žijúca v miestnom obyvateľstve, uvádza Znievsky hrad do súvislosti s vpádom Tatárov do Uhorska. Prvýkrát sa hrad spomína v listine kráľa Belu IV. z roku 1243 ako „castrum Turucz“, čiže hrad Turiec. Leží v nadmorskej výške 985 metrov, je jedným z najvyššie položených slovenských hradov a podľa miestnych obyvateľov poskytuje jedinečný výhľad na celú „turčiansku záhradku“.
      „Chodia sem Poliaci, Francúzi, Nemci a hľadajú hrad Zniev. My ich iba navigujeme, lebo je to popri nás. Stretávam sa s tým, že dosť ľudí študuje alebo skúma históriu, a tým pádom sa sem dostanú. Vyhľadávajú hlavne prvé slovenské gymnázium, ktoré obec dosť preslávilo. Zvlášť v lete je Kláštor viac obsadený ľuďmi, ktorí sem chodia na turistiku a za históriou,“ skonštatoval 43-ročný miestny podnikateľ Ján Jánošík.
      Zároveň je aj jedným z dvadsiatky ľudí, ktorí sa rozhodli opraviť kaplnku svätej Margity Uhorskej pod Znievskym hradom. „Kaplnka slúžila v minulosti hradným pánom. Začiatkom mája ju začalo opravovať po víkendoch približne dvadsať ľudí. Postupne začali murovať z kameňov, ktoré boli spadnuté. Obkopala sa dookola, postavil sa oltárik. Dorobia sa drevené stĺpy, nový obraz sv. Margity Uhorskej a obloží sa kameňom,“ uviedol Jánošík.
      Svätá Margita Uhorská, dcéra Belu IV., sa mala podľa legendy narodiť na Turčianskom hrade. „Na pamiatku jej bola zasvätená kaplnka, ktorú postavili jezuiti. Po roku 1811 bola komisionálne zrušená, pretože sa už nemal kto o ňu starať. Sv. Margitu sme si pripomenuli vlani, keď bolo 740. výročie jej smrti. Kaplnka bola z iniciatívy dekana Jozefa Krausa a miestnych nadšencov obnovená a umiestnili pri nej text i obraz sv. Margity Uhorskej. Kto ide na hrad, ktorý je často navštevovaný, môže sa tam pristaviť,“ uviedla znalkyňa histórie Kláštora pod Znievom Elena Majtánová.
      Pripomenula, že k Znievskemu hradu sa viaže aj povesť, podľa ktorej je budova kláštora, postaveného benediktínmi, spojená podzemnou chodbou s  hradom. „Pri obliehaní hradu Tatármi ubúdalo potravín a problémy boli aj s vodou. Jeden statočný poddaný využil podzemnú chodbu a doniesol obrancom a kráľovskej rodine varené raky a pečené prasiatka. Raky boli kedysi podstatnou zložkou potravy Turčanov, pretože rieka Turiec je meandrovitá a práve tam sa raky držali. A prasiatka preto, aby ich prehodili cez hradby. Aby Tatári nadobudli dojem, že majú toľko jedla, že s ním môžu plytvať. Podľa povesti tomu Tatári uverili a odtiahli. Kráľ Belo IV. z vďačnosti daroval vznikajúcej osade mestské práva,“ dodala Majtánová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona