Hrad nad obcou Vinné pomáhajú zachraňovať nezamestnaní

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 10:42 • 2 min
Hrad nad obcou Vinné pomáhajú zachraňovať nezamestnaní

VINNÉ - Prstene, hroty šípov, pestro zdobené kachlice, poklad medených mincí, ale aj približne 200-ročný vinič. To sú najznámejšie objavy archeologického výskumu, ktorý sa realizuje aj v tomto roku v areáli hradu nad obcou Vinné v okrese Michalovce. Stredoveká stavba prechádza zároveň rozsiahlou rekonštrukciou.

slovakia

left justify in out

Od 1. júla tohto roka pracuje na hrade 36 ľudí. "Ideme v projekte Ministerstva kultúry SR cez program Obnov si svoj dom, ktoré nám poskytlo peniaze na materiál, náradie a výskumy. Úrad práce v Michalovciach nám poskytuje financie pre našich pracovníkov," informoval TASR kastelán Vinianskeho hradu Jaroslav Gorás z občianskeho združenia Zemplínsko-užská hradná cesta. 

Aj tento rok je podľa jeho slov bohatý na zaujímavé objavy archeológov. "Podarilo sa nám nájsť stredovekú chlebovú pec a novú schodiskovú vežu na hrade. V paláci sme objavili pôvodnú dlažbu a v rohu jednej z miestností podstavec pod kachle, do ktorých sa kedysi prikladalo palivo z vonku. Panstvo sa teda vo vnútri zohrievalo, zatiaľ čo služobníctvo v mraze pritápalo. Bolo to pohodlné, no aj bezpečné, pretože plameň do izby nezasahoval," priblížil Gorás. 

V areáli hradu sa nachádza aj netradičný, no nemenej zaujímavý objav. Je ním približne 200 rokov starý vinič, ktorý rastie spod spadnutých hradieb južného paláca. Podľa Gorása môže ísť o vyhynutú odrodu Neuburg, ktorá sa pestovala naposledy údajne práve v blízkosti Vinianskeho hradu. "Veľmi nás to potešilo, keď sme vinič objavili a tak sa od minulého roka oňho staráme. Či je to naozaj tá odroda, o ktorej hovorí legenda, to nám potvrdia až odborníci na vinnú révu."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies