Hrad Krásna Hôrka sprístupnia až po roku 2016

NETKY.SK • 17 Apríl 2014, 17:53 • 2 min
Hrad Krásna Hôrka sprístupnia až po roku 2016

KOŠICE - Prvá etapa rekonštrukčných prác na hrade Krásna Hôrka, ktorý pred dvoma rokmi (10. marca 2012) vyhorel, má byť ukončená do 31. mája tohto roka.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom na kontrolnom dni na hrade poverený riaditeľ Slovenského národného múzea Viktor Jasaň. Podľa jeho slov rekonštrukcia a obnova hradu potrvá ešte dva roky a Krásnu Hôrku sprístupnia až po roku 2016. „Uvažuje sa, že ak sa zrekonštruuje dolný a stredný hrad, tak by sa mohol sprístupniť verejnosti. Neviem však povedať, či je to šťastné riešenie,“ povedal Jasaň.

 

„Možno sa niekomu zdá, že rekonštrukcia postupuje pomaly. Prvá vec je zlá, keď minister hneď po vyhorení hradu povie, že strecha bude hotová na jeseň. To nikto ani nemohol tušiť, kedy to bude. Keď sme začali s prácami, postupne sa začali vynárať rôzne problémy, museli sme zmapovať, kde a ako boli uložené krovy a súčasne sme riešenia museli zakresľovať, k prácam sa vyjadrovali aj pamiatkari,“ uviedol Jasaň. 

 

Jasaň zdôraznil, že pomalý postup prác nie je otázkou peňazí, ktoré poisťovňa uvoľňuje podľa potreby. Posun podľa jeho slov nastal jednak pre verejné obstarávania, ale aj preto, že jednotlivé postupy prác majú na seba nadväznosť. Navyše sa súbežne s rekonštrukčnými prácami robí aj rozsiahly archeologický výskum, ktorý už teraz priniesol dosiaľ neznáme objavy a poznatky o histórii hradu. 

 

Jasaň informoval, že už je vybraný zhotoviteľ nových krovov a striech, no meno firmy nechcel prezradiť skôr, ako bude zverejnený oficiálny výsledok verejnej súťaže. 

 

Ako pre agentúru SITA uviedla PR manažérka národného múzea Silvia Turnerová, náklady na dočasné zastrešenie, sanáciu múrov a prípravy krovu doteraz dosiahli 1,191 milióna eur. Jasaň uviedol, že pre prvú etapu je plánovaný objem okolo 1,7 milióna a pre druhú etapu to je približne 1,6 milióna eur. „Poisťovňa Generali akceptovala znalcov, podľa ktorých sú odhadované náklady na rekonštrukciu 6,5 milióna eur a budú hradené v rámci plnenia poistnej udalosti,“ povedal Jasaň. 

 

Hrad, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou a je v správe SNM - Múzea Betliar zhorel v marci 2012. Požiar zničil všetky strechy, vysoké teploty vážne poškodili časti múrov. Zničená bola časť expozície otvorenej v roku 2011 na hornom hrade. V čase požiaru bolo na hrade Krásna Hôrka umiestnených 4 229 zbierkových predmetov vrátane predmetov v depozitároch. Pri požiari bolo poškodených a zničených 352 zbierkových predmetov, úplne zničené boli aj tri zvony zo zvonice kaplnky. Niektoré sa nepodarí nikdy nahradiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies