Hrad Krásna Hôrka bude pod strechou do konca novembra

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 11:38 • 2 min
Hrad Krásna Hôrka bude pod strechou do konca novembra

ROŽŇAVA – Na hrade Krásna Hôrka demontujú dočasné zastrešenie a dávajú nové krovy a strechy. Väčšia časť krovov vrátane vežičiek je už hotová, vrátane nových striech. Ako informovala manažérka pre marketing Slovenského národného múzea Dagmar Brisudová, práce na montáži striech hradu by mali podľa plánu skončiť do novembra tohto roku.

slovakia

left justify in out

Dodávatelia robia tesárske práce na poslednom objekte stredného hradu vrátane jeho veže. Na ostatných objektoch dokončujú pokrývačské a najmä klampiarske práce. Pracuje sa aj na detailoch a zdobení vežičiek. Dodávateľom prác je spoločnosť HORNEX, dlhodobo sa špecializujúca aj na rekonštrukcie a obnovy historických a pamiatkovo chránených stavieb.


Hrad vyhorel 10. marca 2012 a požiar zničil v podstate všetky strechy pokryté dreveným šindľom. Na obnove požiarom zničenej národnej kultúrnej pamiatky – hradu Krásna Hôrka, sa svojimi výrobkami podieľa výrobca pálenej keramickej škridly spoločnosť TONDACH. Firma dodala 2 670 štvorcových metrov keramickej krytiny model viedenská škridla, ktorá nahradí pôvodnú drevenú šindľovú strechu.


,,Sme radi, že môžeme prispieť k obnove národnej kultúrnej pamiatky – hradu Krásna Hôrka našimi výrobkami, na ktoré sme poskytli mimoriadne podmienky. Pokrývačské práce sú v súčasnosti hotové približne z troch štvrtín. Celková plocha striech je 4 267 štvorcových metrov, naša dodávka je 2 670 štvorcových metrov, čo je približne 102 345 škridiel. Časti striech a vežičky však budú pokryté meďou. Veríme, že strecha hradu s našou škridlou vydrží niekoľko sto rokov bez poškodenia, lebo ide o kvalitné nehorľavé výrobky, ktoré majú vynikajúce vlastnosti a odolnosť voči vonkajším vplyvom,“ povedal konateľ spoločnosti TONDACH® Slovensko, s. r. o., Vladimír Šablica. Snovou škridlou bude dominanta Gemera viditeľná ešte z väčšej diaľky ako predtým a celková scenéria sa priblíži dávnejšej histórii, pretože na starých obrazoch vidno, že kedysi už hrad škridlovú strechu mal.


Hrad Krásna Hôrka bol postavený v 14. storočí v období stredoveku. Slúžil ako ochrana stredovekej cesty do Slovenského rudohoria, ktoré malo veľký význam pre nerastné bohatstvo. Historicky prvá písomná zmienka o hrade sa zachovala z roku 1333, keď hrad vlastnila rodina Bebekovcov. Neskôr sa dostal do vlastníctva rodín Maryássiovcov a Andrássyovcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies