Hráči HC Košice sa v 1. kole play off postavia proti AIK Skelleftea

NETKY.SK • 8 September 2015, 13:25 • 2 min
Hráči HC Košice sa v 1. kole play off postavia proti AIK Skelleftea

HELSINKI - Úradujúci slovenský hokejový šampión HC Košice sa v 1. kole play off Ligy majstrov 2015/2016 stretne so švédskym tímom AIK Skelleftea. Rozhodol o tom utorkový žreb v Helsinkách. Prvý zápas odohrajú "oceliari" 22. septembra na domácom ľade v Steel Aréne, odveta je na programe 6. októbra.

slovakia

left justify in out

"Sme radi, že sme dostali takého silného súpera. Pevne verím, že zopakujeme výkon zo Steel Arény s Klagenfurtom i výkon z Mníchova a ostro sa pobijeme o to, aby sme so Skellefteou odohrali vyrovnané partie. Prvý domáci zápas bude pre nás dôležitý a my urobíme všetko pre to, aby sme boli úspešní," povedal pre TASR tréner HC Košice Peter Oremus.

 

Tridsaťdva klubov, ktoré postúpili zo základných skupín, rozdelili pred žrebom do dvoch košov. V prvom figurovali víťazi 16 skupín a v druhom tímy, ktoré sa umiestnili na druhých priečkach. Košice zaradili medzi nenasadené tímy do druhého koša. Fínsky rockový spevák a líder skupiny Sunrise Avenue Samu Haber spoločne so šéfom LM Martinom Baumannom v utorok krátko po popoludní rozhodli, že súperom slovenského šampióna v 1/16-finále bude švédsky vicemajster AIK Skelleftea, ktorý v skupine vyradil druhého slovenského zástupcu HK Nitra.

 

Skelleftea patrí vo Švédsku dlhodobo medzi popredné tímy najvyššej súťaže. Od sezóny 2010/2011 je pravidelným účastníkom finále play off SHL, pričom v zbierke má tri majstrovské tituly (1978, 2013 a 2014). V uplynulom ročníku získali jej hráči strieborné medaily, keď vo finále nestačili na Växjö Lakers. Klub hrá v šesťtisícovej Kraft Aréne postavenej v roku 1967. V základnej časti Lm 2015/2016 sa Skelleftea predstavila v D-skupine, v ktorej stratila iba bod.

 

Postupne zdolala Nitru na jej ľade 4:2, Liberec na jeho klzisku hladko 4:0 a pred domácimi fanúšikmi si potom poradila s "corgoňmi" 4:3 po samostatných nájazdoch a pomerom 5:2 doma druhýkrát zdolala aj Liberec. Najproduktívnejším hráčom AIK bol v základnej skupine skúsený fínsky reprezentant Janne Pesonen, ktorý nazbieral päť kanadských bodov za 2 góly a 3 asistencie.

 

"Pred žrebom som si prial švédske alebo fínske mužstvo. Vyšla nám Skelleftea a myslím si, že poviem za všetkých chalanov, že sme radi za švédsky tím," uviedol pre TASR útočník Košíc Marek Bartánus. "Je paradoxné, že Skelleftea vyradila Nitru, no je to i pozitívne pre nás, pretože Nitra odohrala výborný zápas vo Švédsku, kde rozhodli až samostatné nájazdy. Verím, že vonku pôjdeme v šľapajach Nitry i keď začíname prvý duel doma. Domáci zápas bude z nášho pohľadu veľmi dôležitý, od začiatku musíme byť koncentrovaní od prvej do záverečnej minúty. Pred súperom musíme mať zdravý rešpekt," dodal.

 

Utorkový žreb play off LM priniesol viacero zaujímavých konforntácií. Obhajca prvenstva z vlaňajšieho premiérového ročníka súťaže Lulea Hockey, ktorej dres obliekajú mladí slovenskí reprezentanti Christián Jaroš a Peter Cehlárik, sa v 1. kole stretne s rivalom zo švédskej SHL Färjestadom BK. Fínsky klub IFK Helsinki s Tomášom Záborským čaká konfrontácia so švajčiarskym majstrom HC Davos, HC Liberec v bránke so Slovákom Jánom Lašákom a v útoku s Martinom Bakošom a Brankom Radivojevičom si po vyradení Nitry v základnej skupine zmeria sily s Linköpingom. Sparta Praha s Jurajom Mikušom, Michalom Čajkovským, Martinom Réwayom, Lukášom Cingelom a Andrejom Kudrnom vyzve švajčiarsky ZSC Lions Zürich.

 

 

Pred žrebom platilo pravidlo, že v 1. kole na seba nemohli naraziť tímy, ktoré hrali spolu už v skupine, od ďalších kôl je už takáto konfrontácia možná. V play off sa môžu stretnúť kluby z rovnakej krajiny. Košičania si postup do vyraďovacej časti druhého ročníka Ligy majstrov vybojovali v H-skupine, kde obsadili s piatimi druhé miesto za víťazným Red Bull Mníchov a pred tretím Klagenfurtom. Zverencom trénera Petra Oremusa stačili na postup dve víťazstvá a obe si vybojovali v súbojoch proti rakúskemu Klagenfurtu.

 

Najskôr vyhrali na jeho ľade 3:2 a tesný výsledok v pomere 2:1 pp a sn sa zrodil aj v domácej odvete. S Mníchovčanmi zaznamenali Košičania dve prehry - 2:4 doma a 0:1 vonku. Druhý slovenský zástupca v LM 2015/2016 Hk Nitra nepostúpil zo svojej skupiny, pri premiére v prestížnej súťaži získal iba bod za prehru po nájazdoch na ľade Skelleftey.

 

Dvojice 1. kola play off LM 2015/2016:

HV 71 Jönköping - Oceláři Třinec

Linköping HC - Bílí Tygři Liberec

Adler Mannheim - Espoo Blues

HC Davos - IFK Helsinki

ZSC Lions Zürich - Sparta Praha

Stavanger Oilers - Eisbären Berlín

Kärpät Oulu - Düsseldorfer EG

Skelleftea AIK - HC KOŠICE

Storhamar Hamar - Red Bull Salzburg

Frölunda Göteborg - ERC Ingolstadt

TPS Turku - JYP Jyväskylä

HC Litvínov - Vienna Capitals

Red Bull Mníchov - Lukko Rauma

Tappara Tampere - HC Vítkovice Steel

Växjö Lakers - Djurgaarden Štokholm

Lulea Hockey - Färjestad BK



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies