Hrabko: nevidím tu vyzývateľa Fica. Chmelár: Tie nové strany sú rozkošne amatérske

NETKY.SK • 4 Február 2018, 12:00 • 2 min
Hrabko: nevidím tu vyzývateľa Fica. Chmelár: Tie nové strany sú rozkošne amatérske

BRATISLAVA - „V politike nestačí odbornosť, potrebujete aj politikov, ktorí majú čuch na témy a spôsob, ako sa voličom prihovoriť," vyhlásil politický analytik Eduard Chmelár na margo nedávneho štartu dvoch nových strán.

slovakia

left justify in out

V diskusii na videokanáli Tlačovej agentúry SR Chmelár spolu s publicistom Jurajom Hrabkom komentoval vznik dvoch nových strán, Progresívneho Slovenska Ivana Štefunka a strany SPOLU – občianska demokracia Miroslava Beblavého.

 

„Zatiaľ je to najmä mediálna téma. Žiadna ešte nevzniknutá strana nebola médiami, a špeciálne niektorými denníkmi, tak protežovaná ako Progresívne Slovensko. Vzbudzovali očakávania, že príde veľký boom,“ upozornil Chmelár.

 

V prvom prieskume verejnej mienky dosiahlo Progresívne Slovensko 1,9 percenta. „Toto je prvý výsledok, netreba ho preceňovať ani podceňovať. Ale vzhľadom na tú mediálnu masáž to nie je terno. A nevieme ani to, čo urobí s politickou scénou, keď nastúpi Beblavého SPOLU. Zatiaľ je to také amatérske, až je to sympatické. Je verejným tajomstvom, že viaceré vznikajúce politické strany mali podplatené prieskumy, aby sa na to voliči chytili. Keď volič v prieskumoch vidí, že je to perspektívne, tak sa pridá,“ povedal Chmelár.

 

Progresívne Slovensko podľa neho môže paradoxne doplatiť na to, že nefabuluje v čase svojho štartu vymyslené čísla preferencií. „Ak by sa viackrát po sebe potvrdil tento výsledok, možnosť rastu bude veľmi komplikovaná,“ poznamenal.

 

„Progresívne Slovensko deklarovalo, že chce dosahovať 15–20 percent. Treba povedať, že aj bez tohto prieskumu je limit tejto strany jednociferný. A ešte komplikovanejšie to bude, ak bude mať takého konkurenta, ako je Spolu. Tieto strany nechcú ísť spolu do volieb a ako argument uvádzajú, že oslovujú rozdielnych voličov. Tieto subjekty však majú teoretickú šancu, len ak pôjdu spolu,“ zhrnul analytik.

 

„Aj Nová väčšina (NOVA) mala podobné ambície,“ upozornil Juraj Hrabko s tým, že nie je problém vymyslieť plán, ale realizovať ho. „Tak ako mal Mečiar Dzurindu, tak mal Dzurinda Fica. Kto je vyzývateľom Roberta Fica dnes? Ja to meno neviem povedať. Nie je to ani europoslanec Sulík, ani Igor Matovič, ani v rámci koalície Andrej Danko,“ uzavrel Hrabko.

 

„V politike nestačí odbornosť, potrebujete aj politikov, ktorí majú čuch na témy a spôsob, ako sa voličom prihovoriť. Táto krajina potrebuje zmenu. Ale keď ju chcete zmeniť, musíte najprv pochopiť ľudí a vychádzať z ich uhla pohľadu. Inak získate len intelektuálnu scénu,“ dodal Edurd Chmelár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies