Mamičky rozhodli: Toto sú najlepšie pôrodnice na Slovensku

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 14:54 • 2 min
Mamičky rozhodli: Toto sú najlepšie pôrodnice na Slovensku

BRATISLAVA – Mamičky i odborníci hodnotili pôrodnice na Slovensku za minulý rok. Prvé miesta v rebríčku spokojnosti obsadili v jednotlivých kategóriách Univerzitná nemocnica Martin, Fakultná nemocnica Trenčín, Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši a Sanatórium Koch v Bratislave. Jednotlivé kategórie predstavujú úrovne neonatologickej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

Výsledky vyplývajú z internetového hodnotenia Sprievodca pôrodnicami. Celkové hodnotenie pozostávalo z troch častí – expertného hodnotenia, hodnotenia služieb a hodnotenia mamičiek. Na webe hlasovalo 3134 žien, odborné parametre kvality pôrodníc vypracoval Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku (HPI) spolu so Slovenskou gynekologicko-pôrodníckou spoločnosťou.

 

Martinská nemocnica získala prvé miesto medzi perinatologickými centrami. Druhé miesto v tejto kategórii obsadila petržalská nemocnica na Antolskej ulici spadajúca pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB) a tretie Fakultná nemocnica Košice - pracovisko Trieda SNP.

 

Prvé miesto v úrovni III (resuscitačná starostlivosť) udelili mamičky spolu s odborníkmi Fakultnej nemocnici Trenčín, nasledovala Nemocnica A. Leňa v Humennom a tretie miesto získala Fakultná nemocnica Trnava.

 

V úrovni II (intenzívna starostlivosť) sa na prvom mieste umiestnila Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši, na druhom Nemocnica s poliklinikou sv. Barbory Rožňava, na treťom Nemocnica s poliklinikou sv. Jakuba Bardejov. V úrovni I (štandardná starostlivosť) dopadlo najlepšie bratislavské Sanatórium Koch, nasledovali nemocnica Banská Štiavnica a Nemocnica Krompachy.

 

"Do perinatologických centier prichádzajú ženy s hroziacim predčasným pôrodom do 28. týždňa tehotenstva s predpokladanou hmotnosťou novorodenca pod 1250 gramov. Tieto centrá sú zastrešené špeciálne vyškoleným personálom a vybavené zariadením najvyššej úrovne," vysvetlila Silvia Hnilicová z HPI. Systém novorodeneckej starostlivosti rozoznáva aj ďalšie nižšie úrovne starostlivosti, ktoré sa určujú podľa vybavenosti. Ide o úrovne III, II a I. Na Slovensku minulý rok fungovalo 54 pôrodníc, narodilo sa v nich viac ako 55.000 detí. V priemere je to viac ako 1000 pôrodov na jednu pôrodnicu.

 

Sprievodca pôrodnicami je internetová aplikácia, v ktorej má každé gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie vypracovaný profil na základe nimi poskytnutých údajov. Projekt sa realizuje od roku 2001. Vznikol na základe spolupráce HPI a internetovým portálom www.rodinka.sk s podporou časopisu Mama a ja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies