Howard dal košom Lakers, vybral si Houston

NETKY.SK • 6 Júl 2013, 08:43 • 2 min
Howard dal košom Lakers, vybral si Houston

HOUSTON - Dwight Howard dal po nevydarenej sezóne zbohom basketbalovým Los Angeles Lakers a jeho ďalším pôsobiskom v NBA bude Houston. V noci na sobotu SELČ o najočakávanejšej udalosti leta v NBA informovali USA Today.

slovakia

left justify in out

S Rockets sa 27-ročný (nar. 8. decembra 1985) atleticky najlepšie pripravený pivot v súťaži dohodol ako voľný hráč. Malo by ísť o kontrakt na štyri roky vo výške približne 88 miliónov dolárov. Zmluvu oficiálne uzavrú 10. júla, keď vyprší moratórium NBA týkajúce sa voľných hráčov.

Howard sa vlani v lete prestupom z Orlanda do Lakers postaral na prestupovom trhu o poriadny poplach, ktorý zmenil osud mnohým ďalším hráčom. Slávny kalifornský klub však potom prežil jednu z najhorších sezón v novom tisícročí a ledva postúpil do play-off, kde vypadol už v prvom kole. Rodák z Atlanty zarobil v minulom ročníku 19,26 milióna dolárov, tímu v ňom "odovzdal" priemerne 17,1 bodu a 12,4 doskoku v jednom zápase. 

Howarda lákali do nového klubu bývalé výrazné osobnosti "rakiet" Hakeem Olajuwon, Clyde Drexler či Jao Ming. Houston sa angažovaním elitného podkošového hráča automaticky stáva spolufavoritom na popredné priečky v Západnej konferencii. Tím prešiel vlani výrazným omladením, v minulom ročníku ho ťahali predovšetkým James Harden (roč. nar. 1989) a Jeremy Lin (1988), okrem nich turecký pivot Ömer Asik (1986) a ostrostrelec Chandler Parsons (1988). 

Dwight Howard vstúpil na scénu NBA v roku 2004 a osem sezón bol zárukou konkurencieschopnosti Orlanda, ktoré patrilo do špičky Východnej konferencie. Dominantný pivot mal po etablovaní sa v súťaži na konci sezóny pravidelne priemer vyše 20 bodov a 10 doskokov na zápas. Od roku 2007 nechýbal v nijakom Zápase hviezd, trikrát po sebe ho vyhlásili za najlepšieho defenzívneho hráča v NBA (2009 - 2011). Rýchlo sa však rozniesol aj chýr, že z jeho rúk nehrozí veľké nebezpečenstvo na čiare trestného hodu. Súperi proti nemu uplatňujú taktiku "Smite-a-Dwight", ktorej cieľom je zámerne faulovať hráča so slabou percentuálnou úspešnosťou streľby šestiek. Tímy ju - známu najmä ako "Hack-a-Shaq" - roky aplikovali na podobnom neborákovi Shaquillovi O'Nealovi. Howardova kariérna úspešnosť v tejto hernej činnosti nepresahuje 60 percent. Na ilustráciu: po 69 dueloch sezóny 2012/2013 mal na konte toľko zahodených šestiek, ako nepremenil jeho spoluhráč v Los Angeles Lakers Steve Nash za takmer 17 rokov v NBA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies