Hovoriť o podpísaní mierovej zmluvy s Japonskom je predčasné

NETKY.SK • 8 September 2017, 09:21 • 2 min
Hovoriť o podpísaní mierovej zmluvy s Japonskom je predčasné

VLADIVOSTOK - Kremeľ je presvedčený o tom, že je predčasné hovoriť o časovom rámci pre podpísanie mierovej zmluvy s Japonskom, všeobecná atmosféra tomu však praje. Vyhlásil to vo štvrtok na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

slovakia

left justify in out

"O časovom rámci tu nemôže byť reč, ide o veľmi komplikovanú a citlivú záležitosť," reagoval Peskov na otázku novinárov, či by k podpisu mierovej zmluvy mohlo dôjsť pred marcom 2018, keď sa budú v Rusku konať prezidentské voľby.

 

"Rusko a Japonsko sú na dobrej ceste k posilneniu vzájomnej dôvery a obojstranne výhodnej spolupráci, ktorá môže len prispieť k vytvoreniu vhodnej atmosféry na nájdenie riešenia ohľadom mierovej zmluvy," uviedol hovorca.

 

Japonský premiér Šinzó Abe v rovnaký deň vyhlásil, že je odhodlaný podpísať mierovú zmluvu medzi Ruskom a Japonskom ešte so súčasným prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom.

 

"Najdôležitejšou vecou pre japonsko-ruské vzťahy je podpísanie mierovej zmluvy. Prezident Putin to povedal počas svojej vlaňajšej návštevy Japonska. Tentoraz sme na tento krok plne odhodlaní," uviedol Abe.

 

Rusko a Japonsko rokujú o mierovej zmluve od polovice 20. storočia. Hlavnou prekážkou podpísania dokumentu je územný spor o Kurilské ostrovy. Po skončení druhej svetovej vojny bolo toto súostrovie včlenené do bývalého Sovietskeho zväzu.

 

Japonsko si však nárokuje na časť z nich - ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a Habomajské ostrovy. V roku 1956 podpísali ZSSR a Japonsko spoločné vyhlásenie o ukončení vojnového stavu, mierovú zmluvu však dodnes neuzavreli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona