Hovorca Pentagónu končí, na jeho miesto má prísť civilista

NETKY.SK • 19 Február 2015, 06:49 • 2 min
Hovorca Pentagónu končí, na jeho miesto má prísť civilista

WASHINGTON - Admirál John F. Kirby, hovorca Pentagónu a americkej armády, končí po roku v službe.

slovakia

left justify in out

Podľa dnešných informácií, ktoré zverejnil denník The New York Times s odvolaním sa na oficiálne zdroje, admirál Kirby končí na podnet nového ministra obrany Ashtona B. Cartera, ktorý má údajne výhrady voči tomu, aby americký rezort obrany reprezentoval pred médiami muž v uniforme.

 

Na rozdiel od bývalého šéfa Pentagónu Chucka Hagela, Ashton B. Carter, ktorý sa stal novým lídrom minulý štvrtok, chce dosadiť na post hovorcu človeka z radov civilistov. Admirála Kirbyho pritom podľa informácií denníka The New York Times oboznámili s plánovanými zmenami na jeho poste už pred časom.

 

Americký denník nezverejnil konkrétne meno nástupcu admirála Kirbyho. Ten však súhlasil, že bude v prípade potreby k dispozícii aj najbližšie týždne. Je zvykom, že noví členovia kabinetu si po príchode do úradu privedú vlastných tlačových tajomníkov. Carterovo rozhodnutie nahradiť admirála Kirbyho, ktorý je rešpektovaný reportérmi a vojenskými predstaviteľmi, je však prekvapením najmä vzhľadom na úspechy počas jeho pôsobenia, cituje oficiálnu správu New York Times.

 

Admirál Kirby má podľa denníka zásluhu aj na zmiernení rozporov medzi Bielym domom a Pentagónom, ktoré nastali po navŕšení počtu vojakov v Afganistane z prvého funkčného obdobia prezidenta USA Baracka Obamu.

 

Podľa oficiálnej správy bol admirál Kirby schopný prezentovať Obamov prístup k vojne v duchu "menej je viac". "To nie je jednoduché zvládnuť, a je to niečo, čo vo všetkých zarezonuje," píše denník.

 

Admirál Kirby sa stal hovorcom Pentagónu a americkej armády v decembri 2013, keď nahradil svojho predchodcu Georga Littla, ktorý sa dostal na post s príchodom exministra obrany Leona E. Panettu. V tom čase nazval americký rezort obrany admirála Kirbyho "dôveryhodným hlasom ministerstva obrany" a "jedným z jeho popredných dôstojníkov pre styk verejnosťou", dodal The New York Times.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies