Hovorca exprezidenta Busha sa ospravedlnil za pochovanie Mandelu

NETKY.SK • 3 September 2013, 07:14 • 2 min
Hovorca exprezidenta Busha sa ospravedlnil za pochovanie Mandelu

WASHINGTON - Hovorca amerického exprezidenta Georgea H. W. Busha Jim McGrath sa v nedeľu ospravedlnil za publikované vyjadrenie, v ktorom vyslovuje smútok z úmrtia juhoafrického exprezidenta Nelsona Mandelu.

slovakia

left justify in out

Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter vysvetlil, že si zle prečítal informáciu denníka Washington Post, ktorý v nedeľu písal o Mandelovom prepustení z nemocnice. Svoje konanie označil za "hlúpu chybu", za ktorú sa "ospravedlňuje". Ako neskôr dodal, "nebola to chyba Bushovcov, ale moja". V inkriminovanom stanovisku zverejnenom v mene Busha seniora Mandelu označil za "jedného z najväčších veriacich v slobodu, akého sme mali to privilégium spoznať".

Ťažko chorého Mandelu v nedeľu prepustili z nemocnice v Pretórii, kde bol hospitalizovaný pre pľúcnu infekciu od 8. júna. Laureát Nobelovej ceny mieru však zostáva "v kritickom a občas aj nestabilnom stave". Legendárny bojovník proti apartheidu, ktorý má dlhodobé zdravotné problémy, pôsobil ako prvý černošský prezident Juhoafrickej republiky v rokoch 1994 až 1999. Počas jeho päťročného mandátu bolo prijatých množstvo zákonov s cieľom odstrániť diskrimináciu a rasovú segregáciu v krajine. V roku 1999 sa však Mandela odmietol uchádzať o ďalší prezidentských mandát a aj pre zdravotné problémy sa postupne stiahol z verejného života. Mandela, ktorý nedávno oslávil svoje 95. narodeniny, je nositeľom Nobelovej ceny mieru. Špekuluje sa, že lekári ho poslali domov zomrieť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies