Hovorca EK: Juncker informoval o rokovaní s Mayovou v Londýne pravdivo

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 14:55 • 2 min
Hovorca EK: Juncker informoval o rokovaní s Mayovou v Londýne pravdivo

BRUSEL – Vyjadrenia predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Claudea Junckera o stretnutí s britskou premiérkou Theresou Mayovou boli pravdivé a čestné, vyhlásil dnes hovorca EK Margaritis Schinas. V sobotu toto stretnutie Juncker označil za vynikajúce, ale neskôr médiá priniesli informácie, že rokovania sa niesli v znamení vážnych rozporov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Schinas odmietol komentovať nemeckej tlače, ktorá v nedeľu priniesla kritické vyjadrenia Junckera k stredajšiemu stretnutiu s britskou premiérkou. Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) informoval, že predseda EK v Londýne povedal: "Downing Street 10 opúšťam desaťkrát skeptickejší, ako som bol predtým."

 

Podľa denníka mal Juncker vyhlásiť, že rokovania o brexite skôr zlyhajú, ako uspejú. Mayovej údajne povedal, že "brexit nemôže byť úspechom". Predseda EK pohrozil Londýnu ukončením rokovaní, ak Spojené kráľovstvo odmietne splatiť svoje finančné záväzky, informoval FAZ.

 

Londýn odmietol tvrdenia nemeckého denníka a označil ich za "bruselské klebety".

 

K rokovaniu s Mayovou sa Juncker vyjadril na sobotňajšom mimoriadnom summite Európskej rady, ktorý bol venovaný brexitu. Stretnutie v Londýne označil za vynikajúce, ale dodal, že "niektorí britskí predstavitelia" podceňujú zložitosť rokovaní o odchode z EÚ.

 

Na pravidelnej tlačovej konferencii v budove EK viacero novinárov vyjadrilo názor, že za únikmi Junckerových vyjadrení do tlače by mohol stáť jeho šéf kabinetu Martin Selmayr, ktorý sa tiež zúčastnil na rokovaniach s Mayovou.

 

Juncker Londýnu odkázal, že by mal schváliť revíziu európskeho viacročného finančného rozpočtu, pretože im to uľahčí začiatok rokovaní o brexite. Revíziu rozpočtu EÚ na roky 2014-2020 minulý týždeň na zasadnutí Rady EÚ v Luxemburgu Briti zablokovali argumentujúc, že do predčasných volieb v júni ich ministri podobné vážne rozhodnutia prijímať nebudú.

 

V stredu hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier zverejní konkrétne tematické okruhy pre rokovania o brexite. Tieto usmernenia a zároveň mandát na začiatok rokovaní bude ešte musieť schváliť Rada EÚ - teda členské štáty - na zasadnutí, ktoré zrejme bude 22. mája. Potom bude mať Barnier právo začať rokovať s Londýnom, ale rozhovory sa začnú až po predčasných parlamentných voľbách v Británii, ktoré budú 8. júna.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies