Hovorca českej hlavy štátu spochybnil platnosť návrhu na Babišovo odvolanie

NETKY.SK • 6 Máj 2017, 10:15 • 2 min
Hovorca českej hlavy štátu spochybnil platnosť návrhu na Babišovo odvolanie

PRAHA - Pochybnosti o platnosti návrhu na odvolanie vicepremiéra a ministra financií ČR Andreja Babiša z funkcie vyjadril dnes v Prahe Jiří Ovčáček, hovorca prezidenta Miloša Zemana.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho názoru Ústava ČR neráta s možnosťou uvedenia konkrétneho dátumu odvolania, ktorým je v dokumente 9. máj.

Úrad vlády ČR však ústami hovorcu Martina Ayrera úvahy o neplatnosti dokumentu odmietol s tým, že sa rovnako postupovalo aj v minulosti a hlava štátu návrhom vyhovela, informovali české médiá.

 

"Návrh na odvolanie ministra financií Andreja Babiša už bol doručený do kancelárie prezidenta republiky. Pán prezident sa s dokumentom podrobnejšie zoznámi až v pondelok 8. mája. Nie je potrebné ponáhľať sa. Pán premiér sa aj v tomto prípade prejavil ako človek, ktorý ústavu Českej republiky nielen nepozná, ale zrejme ňou hlboko pohŕda," konštatoval ešte skôr Ovčáček.

 

Zemanovi prekáža, že predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka do návrhu na odvolanie bez odporúčania rovno napísal dátum, ku ktorému by chcel vicepremiéra a ministra financií odvolať. "Z návrhu na odvolanie bez konzultácie s prezidentom republiky si pán premiér svojvoľne stanovil dátum 9. mája. Takto solídny politik nepostupuje. Je to hanba," nechal sa počuť hovorca hlavy štátu.

 

Ovčáček však neskôr dodal, že Zeman sa bude návrhom fakticky zaoberať až po návrate z oficiálnej návštevy Čínskej ľudovej republiky, ktorý je naplánovaný v noci na 18. mája. "Je legitímna otázka, čo bude tento papier znamenať napríklad 10. alebo 11. mája," poznamenal hovorca Pražského hradu.

 

Ústavní právnici, ako aj iní znalci legislatívy sa takmer zhodne domnievajú, že prezident by mal Sobotkovmu návrhu vyhovieť, a to v čo možno najkratšom alebo aspoň primeranom čase.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies