Hovädzie mäso

NETKY.SK • 3 Máj 2015, 17:00 • 2 min
Hovädzie mäso

BRATISLAVA - Hovädzie mäso je mäso z hovädzieho dobytka. Spolu s bravčovým je to najčastejšie používané mäso v slovenskej kuchyni. Hovädzie mäso sa dostáva na stôl v mnohých rôznych úpravach. V celku, nakrájené na plátky , na drobné kúsky alebo mleté.

slovakia

left justify in out

Delenie hovädzieho mäsa:

-Predné (krk, hruď, rebierko, podplecie, glejovka)
-Zadné (roštenka, sviečkovica, bôčik, stehno)

 

Po rozporcovaní hovädzej polky sa rozlišujú rôzne diely hovädzieho mäsa:

-Stehno sa delí na vrchný šál, spodný šál, predstehno (orech) a kvetovú špičku
-Sviečkovica je pozdĺžny sval uložený pod bedrovými stavcami. Má najjemnejšie a nekrehkejšie mäso
-Roštenka sa delí na vysokú a nízku
-Hruď obsahuje pretučnelé mäso
-Bôčik sa delí na vysoký, nízky
-Podplecie a krk, mäso má dlhé vlákna, je málo porastené tukom
-Glejovka, svaly sú viac porastené tukom

 

Charakteristická farba je červená, tá závisí od veku zvieraťa - u mladých je bledo červená, u starších kusov tmavo červená.

 

Biologická hodnota hovädzieho mäsa je veľmi vysoká, obsahuje esenciálne mastné kyseliny, vitamín B2, železo.

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies