BRATISLAVA - Hovädzie mäso je mäso z hovädzieho dobytka. Spolu s bravčovým je to najčastejšie používané mäso v slovenskej kuchyni. Hovädzie mäso sa dostáva na stôl v mnohých rôznych úpravach. V celku, nakrájené na plátky , na drobné kúsky alebo mleté.
Delenie hovädzieho mäsa:
-Predné (krk, hruď, rebierko, podplecie, glejovka)
-Zadné (roštenka, sviečkovica, bôčik, stehno)
Po rozporcovaní hovädzej polky sa rozlišujú rôzne diely hovädzieho mäsa:
-Stehno sa delí na vrchný šál, spodný šál, predstehno (orech) a kvetovú špičku
-Sviečkovica je pozdĺžny sval uložený pod bedrovými stavcami. Má najjemnejšie a nekrehkejšie mäso
-Roštenka sa delí na vysokú a nízku
-Hruď obsahuje pretučnelé mäso
-Bôčik sa delí na vysoký, nízky
-Podplecie a krk, mäso má dlhé vlákna, je málo porastené tukom
-Glejovka, svaly sú viac porastené tukom
Charakteristická farba je červená, tá závisí od veku zvieraťa - u mladých je bledo červená, u starších kusov tmavo červená.
Biologická hodnota hovädzieho mäsa je veľmi vysoká, obsahuje esenciálne mastné kyseliny, vitamín B2, železo.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies