Hovädzie bez chémie sa bude z USA ďalej dovážať bez cla

NETKY.SK • 2 August 2013, 10:27 • 2 min
Hovädzie bez chémie sa bude z USA ďalej dovážať bez cla

WASHINGTON - Európska únia bude naďalej umožňovať americkým producentom bez cla dovážať kvalitné hovädzie mäso, pri výrobe ktorého sa nepoužívali hormonálne prípravky. Minimálne o rok sa tak predlžuje existujúca dohoda, informovali vo štvrtok americké úrady.

slovakia

left justify in out

Svoju nulovú colnú tarifu na hovädzie mäso neobsahujúce hormóny EÚ zachová do 2. augusta 2015, pričom kvóta sa bude týkať približne 45 tis. ton mäsa ročne, povedali v spoločnom vyhlásení predstavitelia amerického ministerstva poľnohospodárstva a kancelárie amerického obchodného splnomocnenca. "Pred podpisom prvého memoranda o porozumení bol európsky trh s hovädzím mäsom (pre amerických výrobcov) príliš dlho nedostupný," vyhlásil obchodný splnomocnenec Michael Froman. 

Obchodná dohoda, ktorú obe strany podpísali ešte v roku 2009, vznikla ako reakcia na dlhotrvajúci spor USA a EÚ o európskom zákaze dovozu hovädzieho mäsa z dobytka, pri chove ktorého sa používali niektoré typy hormónov na podporu rastu. Počas roka, ktorý prešiel od začiatku súčasnej fázy dohody, americkí výrobcovia do EÚ doviezli hovädzie za približne 200 mil. USD, čo je v porovnaní s rokom pred podpísaním dohody nárast o 300 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies