Hoteloví zamestnanci, ktorí v Tunisku vlastnými telami chránili turistov, prehovorili

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 14:46 • 2 min
Hoteloví zamestnanci, ktorí v Tunisku vlastnými telami chránili turistov, prehovorili

SOUSSE – Traja z hrdinov, ktorí svojimi vlastnými telami chránili turistov pre tuniských vrahom Seifeddinom Rezguiom, oživili v sebe spomienky na deň, kedy zachránili viac ako 70 ľudských životov.

slovakia

left justify in out

Mohamed Amine (34), Fredg Lassoad (44) a Jihed Hassan (33) vytvorili rad, aby sa strelec nedostal k ďalším turistom.

 

Turista John Yeonam zverejnil na twitteri fotografiu na ktorej traja menovaní spolu s ďalšími vytvorili ľudskú reťaz, aby zabránili strelcovi, ktorý chcel zabil Ďalších ľudí na pláži v tuniskom meste Sousse.

 

 

 

Sú to zamestnanci hotela, ktorí po ňom kričali, že ho „nepustia ďalej,“ a že „musí najskôr prejsť cez nich“.

Po prvý raz od incidentu sa trojica vyjadrila pre britský denník Mirror v exkluzívnom interview.

 

„Počul som streľbu a uvidel som ako piesok lieta vo vzduchu po guľkách a počul som krik ľudí. Popri pláži som prešiel do hotela Palm Marina, ktorý bol vzdialený asi 50 metrov. Keby som sa postavil, bol by som pravdepodobne mŕtvy. O asi 10 minút neskôr vošiel do hotelu Marhaba a pokračoval v streľbe a dokonca hodil aj bombu. Keď vyšiel z Marhaby na pláž viedol som skupinu mužov, ktorá sa mu postavila zoči-voči. Pomohli sme niekoľkým hosťom naspäť do hotela a povedal som im „Ideme za ním,“ pretože viem, že zabíjal Britov a pre nich som pracoval mnoho rokov. Zakričal som na neho: „Prečo to robíš“ a „Prosím prestaň,“ ale bol úplne mimo. Vyzeral ako feťák. Boli sme deviati asi 15-20 metrov od neho a miesto aby išiel za nami, otočil sa a išiel opačným smerom. V tom čase sa už turisti dostali do hotelov,“ povedal Jihed.

 

 

Mohamed bol so svojím štvorročným synom, keď počul streľbu: „Dal som ho priateľovi a bežal som popri pláži. Myslel som si, že sa Sahbimu pokazil čln, a tak som mu chcel pomôcť. Potom som počul streľbu a výbuch v hoteli, a tak som zobral päť ľudí aby sa skryli v obchode pod hotelovým bazénom. Keď vyšiel z hotela išiel priamo na nás. Pridal som sa k ostatným a kričali sme: „Zabi nás, zabi nás, nie týchto ľudí.“ Pozrel sa na mňa a bol veľmi pokojný a po 20 metroch sa otočil a išiel opačným smerom. Prešiel asi 300-400 metrov a začal bežať. Dostal sa na ulicu, kde ho polícia zastrelila.“

 

Mohamed a Fredg potom pomohli naložiť zranených do záchraniek a Fredg začal naháňať Rezguia na pláži. „Bežali sme, aby sme ho zatavili. Potom sme počuli krik a videli sme ho ako beží k Belle Vue, prinútili sme ho ísť na opačnú stranu,“ povedal Fredg.

 

Kvôli útoku stratí mnoho zamestnancov hotela prácu, pretože niektoré cestovné kancelárie zrušili zájazdy do Tuniska. No aj napriek tomu hoteloví zamestnanci tvrdia, že by to urobili znovu. Klobúk dolu.

 

„Bol som v službe a som Moslim. Chcel som zachrániť ľudí. Stratil som prácu, ale konal som v súlade s mojou vierou. Moslimovia majú zakázané zabíjať ľudí, napriek tomu tento muž vzal životy 38 ľudí a mnohých zranil. Je to nepravá ideológia, toto nie je Islam,“ uzavrel Jihed.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona