Hotelieri budú môcť od januára nahlasovať pobyty cudzincov aj cez internet

NETKY.SK • 30 December 2015, 15:11 • 2 min
Hotelieri budú môcť od januára nahlasovať pobyty cudzincov aj cez internet

BRATISLAVA - Ubytovacie zariadenia budú môcť už čoskoro hlásiť krátkodobý pobyt cudzincov aj cez internet. Ministerstvo vnútra plánuje v januári 2016 spustiť dve nové služby, a to elektronický zápis do knihy ubytovaných a elektronický výmaz z knihy ubytovaných.

slovakia

left justify in out

Pri ubytovaní cudzincov sú totiž podľa hovorkyne rezortu vnútra Andrey Dobiášovej ubytovacie zariadenia povinné podľa zákona o pobyte cudzincov okrem iného vyplniť úradné tlačivo o hlásení pobytu cudzinca a do piatich dní od začiatku ubytovania ho doručiť cudzineckej polícii. "Túto hlásnu povinnosť bude čoskoro možné vykonať elektronicky," uviedla Dobiášová.

 

Prvoradou podmienkou pre takéto elektronické hlásenie ubytovaných cudzincov je však registrácia ubytovateľa v agende hlásenia pobytu cudzincov. "Už teraz môžu ubytovatelia podávať písomné žiadosti o registráciu, ktoré je treba poštou či osobne doručiť na riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície podľa sídla ubytovateľa," opísala hovorkyňa.

 

K žiadosti je tiež potrebné pripojiť fotokópiu aktuálneho výpisu z obchodného či živnostenského registra, ktorým zariadenie preukáže odbornú spôsobilosť pre ubytovacie služby. "Polícia bude každého žiadateľa písomne informovať o vybavení žiadosti," dodala Dobiášová.

 

Nevyhnutnou podmienkou pre používanie elektronických služieb je však občiansky preukaz s čipom a zaručeným elektronickým podpisom. Ten musia mať všetky osoby, ktoré budú splnomocnené na elektronické hlásenie pobytu cudzincov.

 

Služby elektronického hlásenia by mali byť v priebehu januára 2016 k dispozícii na portáli Elektronické služby Ministerstva vnútra SR i na Ústrednom portáli verejnej správy slovensko.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies