VIDEO Hotel v talianskej oblasti Abruzzo pochovala lavína: V budove mohlo byť až 35 ľudí

NETKY.SK • 20 Január 2017, 06:48 • 2 min
VIDEO Hotel v talianskej oblasti Abruzzo pochovala lavína: V budove mohlo byť až 35 ľudí

RÍM - Talianski záchranári stále pátrajú po ľuďoch uväznených v horskom hoteli, ktorý v noci na štvrtok zasiahla lavína. K nešťastiu došlo v regióne Abruzzo. Záchranárom sa doposiaľ podarilo nájsť v ruinách hotela Rigopiano dve telá obetí, informovala spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Záchranári sa podľa nej nevzdávajú nádeje, že nájdu niekoho živého.

 

Lavína zasiahla hotel po zemetrasení v regióne. Dvaja ľudia, ktorí sa v tom čase nachádzali pred hotelom, prežili.

 

V hoteli bolo registrovaných 22 hostí a sedem členov personálu. Záchranári ale tvrdia, že v hoteli mohlo byť v čase nešťastia až 35 ľudí. Denník La Stampa zverejnil 23 mien. Podľa tohto zoznamu sú v hoteli hlavne Taliani, ale aj Švajčiar a Rumun. Sú tam tri deti vo veku šesť, sedem a deväť rokov. Najstaršou osobou je 60-ročný muž.

 

The Sun píše, že budova schytala priamy zásah a masa snehu ju posunula o 10 metrom. Záchranári sa v nepriaznivom počasí pomaly prekopávajú k obetiam. "Hlasno sme kričali, ale nikto nám neodpovedal," informoval jeden zo záchranárov. Niekoľkí preživší sa pokúšali odoslať sms a privolať pomoc. "Pomôžte nám, zamrzneme tu," napísal niekto. 

 

Medzičasom záchranári informovali, že na mieste našli dvoch živých ľudí, ktorých identifikovali ako Giampaolos Pareteho a Fabia Salzetta. Parete prežil vďaka tomu, že si išiel niečo zobrať do auta. Lavína však v hoteli pochovala jeho ženu a dve deti.

 



V hoteli sa malo v čase incidentu nachádzať zhruba 30 ľudí. Následkom lavíny sa čiastočne preborila strecha. Obyvatelia blízkej obce Farindola zalarmovali záchranárov. Snehová víchrica a zablokované cesty im však sťažili prístup na miesto udalosti, kam podľa miestnych médií prišli o 04.00 h SEČ.

 

 

Podľa záchranárov bola lavína zrejme vyvolaná otrasmi zeme, ktoré v stredu postihli strednú časť Talianska. Záchranári mali v noci vzhľadom na husté sneženie problém dostať sa k zasiahnutému hotelu. "Je tu veľa mŕtvych," uviedol šéf horského záchranárskeho tímu Antonio Crocetta.

 

 

Stredné Taliansko bolo v stredu zasiahnuté štyrmi silnými otrasmi zeme. Tie si vyžiadali výpadky v dodávkach elektriny pre desiatky tisíc domácností v oblastiach Abruzzo a Marche. Podľa predbežných správ si zemetrasenia vyžiadali aj život jedného človeka.

Niekoľko otrasov zaznamenali seizmológovia aj počas noci na dnes, čo zrejme súvisí so spustením lavíny na hotel.

 

Záchranári našli v zavalenom hoteli prvé tri mŕtve telá​

 

Tri mŕtve telá doposiaľ objavili talianski záchranári v hoteli Rigopiano v regióne Abruzzo, ktorý v noci v noci nadnes zavalila mohutná lavína. S odvolaním sa na zdroje z prostredia tamojšej polície o tom informovala talianska agentúra ANSA.

 



Záchranári údajne lokalizovali už aj štvrté bezvládne telo, vyhrabať sa im ho však doposiaľ nepodarilo. Talianska vláda správy o týchto obetiach doposiaľ nepotvrdila.

Trojposchodový hotel Rigopiano sa nachádza blízko vrchu Gran Sasso a leží v nadmorskej výške 1200 metrov a patrí do zimného strediska Farindola.

 


Záchranári mali pre husté sneženie problémy doraziť na miesto nešťastia; prišli tam na lyžiach až pred svitaním. Prvým z nich sa podarilo vytiahnuť dvoch živých ľudí z automobilu zaparkovaného pred hotelom.

Mnoho tamojších obcí zostalo neprístupných, záchranárske horské tímy sa k nim pokúšali dostať počas celej noci. Rovnakú oblasť zasiahlo vlani v auguste silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo 298 mŕtvych.

 

Medzi obeťami v talianskom hoteli zasiahnutom lavínou zatiaľ nie sú Slováci

Rezort diplomacie potvrdil, že medzi obeťami a zranenými v talianskom hoteli Rigopiano v oblasti Abruzzo, ktorý zasiahla v noci nadnes lavína, sa zatiaľ nenachádzajú Slováci. Pre TASR to uviedol riaditeľ tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí SR Igor Skoček.

 

"Záchranárske práce neustále prebiehajú. Zatiaľ sme nedostali informáciu, že by sa medzi zranenými alebo obeťami mali nachádzať Slováci. Naše veľvyslanectvo v Ríme je v neustálom kontakte so záchranárskymi jednotkami," informoval Skoček.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies