Hotel, ktorý inšpiroval Shining, chce otvoriť múzeum

NETKY.SK • 22 Október 2015, 14:44 • 2 min
Hotel, ktorý inšpiroval Shining, chce otvoriť múzeum

BRATISLAVA - Stanley Hotel, ktorý inšpiroval autora Stephena Kinga k napísaniu bestselleru Shining, chce otvoriť múzeum hororu.

slovakia

left justify in out

Herci Elijah Wood, ktorý sa preslávil ako Frodo v trilógii Pán prsteňov (2001 - 2003) a Simon Pegg známy napríklad zo snímky Súmrak mŕtvych (2004), sú podľa stanoviska hotela v zakladajúcom výbore.


Hotel so sídlom v Estes Park v Colorade chce vybudovať multifunkčný objekt, na ktorý musí najprv od štátu získať povolenie. Okrem múzea by v ňom mali byť aj putovné filmové výstavy, filmové štúdio s priestorom pre postprodukciu a editovanie, filmový archív a hľadisko pre divákov. Stanley Film Centre vzniká ako neziskové štátno-súkromné partnerstvo v spolupráci s Colorado Film School v Denveri. Na to, aby mohlo zariadenie fungovať ako celoročná hororová destinácia, potrebuje ešte finančnú podporu vo výške 11,5 milióna dolárov (asi 10,1 milióna eur).


Stanley Hotel, ktorý sa nachádza blízko národného parku Rocky Mountain, sa preslávil ako model pre hotel Overlook (v slovenskom knižnom preklade Pekná vyhliadka, pozn. SITA), z hororu Stephena Kinga Shining (1977). Podľa tohto románu nakrútil Stanley Kubrick kultový film Osvietenie (1980) v hlavnej úlohe s Jackom Nicholsonom. Hotel postavili v roku 1909 a je na zozname národných historických miest. Prepojenie s Kingom využíva na duchárske prehliadky a každoročný hororový filmový festival.


Šesťdesiatosemročného Stephena Kinga považujú za majstra hororového žánru, rovnako ako sci-fi a fantasy. Mnohé z jeho kníh slúžili ako podklady pre filmové a televízne adaptácie. Oceňovaný spisovateľ doteraz vydal viac ako 50 románov, z ktorých najznámejšie sú napríklad Carrie (1974), Pet Sematary (v českom preklade Řbitov zviřátek, 1983), To (1986), Dolores Claiborne (1992), The Green Mile (v českom preklade Zelená míle, 1996) či osemdielna séria Dark Tower (v českom preklade Temná věž, 1982 - 2012). Na konte má tiež množstvo poviedok, z ktorých vzniklo desať zbierok. Niektoré svoje romány vydal pod pseudonymom Richard Bachman. Slovenské vydanie hororu Shining s názvom Žiarenie vyšlo na Slovensku v roku 2014.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies