Hossa nezíska Mastertonovu trofej, finalistami sú Crosby, Harding a McQuaid

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 11:19 • 2 min
Hossa nezíska Mastertonovu trofej, finalistami sú Crosby, Harding a McQuaid

NEW YORK - Slovenský hokejista Marián Hossa z tímu NHL Chicago Blackhawks trofej Billa Mastertona nezíska. Z 30-člennej nominácie na prestížnu cenu, ktorú udeľujú za oddanosť, športového ducha a vernosť hokeju, prešli do užšieho výberu útočník Sidney Crosby z Pittsburghu, brankár Josh Harding z Minnesoty a obranca Adam McQuaid z Bostonu.

slovakia

left justify in out

Víťaza trofeje každoročne určuje Asociácia profesionálnych hokejových novinárov. Dvadsaťpäťročný Crosby vynechal značnú časť predošlých dvoch ročníkov pre problémy spôsobené otrasom mozgu. Dlhá pauza vyvolávala otázniky, či bude kapitán tučniakov rovnakým hráčom ako pred zraneniami. "Sid The Kid" sa však vrátil na ľad v skvelej forme, keď zaznamenal najlepší bodový priemer (1,55) spomedzi všetkých hráčov a iba zranenie čeľuste ho obralo o zisk Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hokejistu súťaže. Základnú časť zakončil so ziskom 56 bodov v 36 zápasoch, v produktivite skončil nakoniec na delenom treťom mieste. Hviezdny kanadský center sa môže stať po Mariovi Lemieuxovi (1993) a Lowellovi MacDonaldovi (1973) tretím hráčom Pittsburghu, ktorý získa Mastertonovu trofej.

Dvadsaťosemročný Harding v novembri 2012 oznámil, že mu lekári diagnostikovali roztrúsenú sklerózu. Choroba spôsobuje stratu rovnováhy, únavu a zhoršené videnie. Napriek pesimistickým prognózam sa Harding rozhodol bojovať s chorobou, dokázal sa vrátiť do zostavy Minnesoty a pri svojom návrate do NHL si dokonca udržal čisté konto.

Dvadsaťšesťročný McQuaid      mal v septembri dve operácie spojené s tzv. syndrómom hrudníkového výpustu (thoracic outlet syndrome), v dôsledku ktorého sa mu vytvárali v krvi nebezpečné zrazeniny. Spoluhráč slovenského zadáka Zdena Cháru v Bostone sa nakoniec v decembri dokázal vrátiť do zostavy Bruins, hoci počas sezóny musel pre chorobu vynechať niekoľko stretnutí.

Hossu nominovala na ocenenie chicagská pobočka novinárskej asociácie za to, ako sa dokázal vrátiť medzi elitu po vážnom otrase mozgu, ktorý utrpel vlani v play off po nedovolenom zákroku Raffiho Torresa z Phoenixu. Slovenský útočník nemohol hrať až do novembra, avšak vďaka výluke neprišiel o žiadny zápas. Medzi trio finalistov sa však nakoniec nedostal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies