Hossa má za sebou rozprávkovú sezónu, verí, že sa vyhne operácii

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 07:40 • 2 min
Hossa má za sebou rozprávkovú sezónu, verí, že sa vyhne operácii

TRENČÍN - Jednu z najúspešnejších sezón v kariére má za sebou slovenský hokejista Marián Hossa. Jeho Chicago v zámorskej NHL valcovalo jedného súpera za druhým, získalo Prezidentskú trofej pre najlepší tím základnej časti a v play off druhýkrát za posledné štyri roky dobylo slávny Stanleyho pohár.

slovakia

left justify in out

Hossa sa tak stal prvým Slovákom, ktorý získal dva Stanley Cupy v jednom tíme, keď s Blackhawks triumfoval aj v roku 2010. "Sezóna bola od začiatku mimoriadne úspešná. V jej úvode sme urobili rekord v počte víťazstiev za sebou, v play off sme zdolali všetkých súperov v Západnej konferencii a nakoniec sme získali aj tú najcennejšiu trofej. Sezóna bola rozprávková, nemala chybu," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii v Trenčíne 34-ročný útočník.

Ten sa v krátkosti vrátil aj k dramatickému vyvrcholeniu finálovej série proti Bostonu. "Finále bolo nesmierne vyrovnané. Mali sme aj šťastie, ako sme vyhrali 4:2 na zápasy, takisto mohol sériu pokojne vyhrať Boston a nikto by nemohol nič povedať. Zlomový moment prišiel v šiestom dueli, za stavu 2:1 pre Bruins už každý čakal, že rozhodne siedmy zápas. No za 17 sekúnd sme skóre otočili a vyhrali pohár pre seba. Budem si dlho pamätať ten moment, keď sme po treťom góle 58 sekúnd pred koncom skákali na striedačke a už sme si na ňu späť nesadli. Taký obrat sa veru často nevidí, určite nie v takom dôležitom stretnutí."

Play off dohrával Hossa v zlom zdravotnom stave, v druhom zápase finálovej série proti Bostonu utrpel bolestivé zranenie v oblasti chrbta. "Posunula sa mi platnička. Na ďalší deň som nemohol ani stáť na nohe. Hneď ma zobrali do nemocnice v Bostone, kde som dostal epidurálku, tá však začala pôsobiť až o 4-5 dní neskôr. Noha bola celý čas stŕpnutá, jeden zápas som musel vynechať. Vrátil som sa do zostavy, ale bol to len taký polovičný Hossa. Našťastie, dopadlo to dobre a pohár sme vyhrali," pokračoval skúsený krídelník, ktorému stále hrozí operačný zákrok. "Tesne pred odletom na Slovensko som mal v pondelok ráno pohovor s lekármi, kde sme sa dohodli, že mi dajú druhú epidurálku. Uvidíme, či zaberie. O tri týždne pôjdem do Chicaga na kontrolu. Verím, že sa operácii vyhnem," opísal svoj zdravotný stav. Podobne dohral sezónu so sebazaprením aj jeho spoluhráč z Chicaga, krajan a kamarát Michal Handzuš, ktorý v utorok absolvoval operácie zápästia i kolena.

Po zisku pohára si Hossa užil fantastické majstrovské oslavy. "Do ulíc Chicaga sa prišli na nás pozrieť približne dva milióny ľudí. Jazda s otvorenými autobusmi po meste bola nádherná, rovnako ako v roku 2010. Užili sme si to, s Michalom a ďalšími spoluhráčmi sme oslavovali dokopy asi štyri až päť dní. Na oslavách nechýbali ani legendy ako Tony Esposito, či Bobby Hull. Od začiatku do konca to bola paráda, oslavovali sme ako šampióni, aj nejaké pivo bolo," povedal s úsmevom na perách.

 

Druhýkrát je to krajšie

Druhýkrát tak bude na striebornom grále vyryté meno tohto trenčianskeho odchovanca. "Keď som prvýkrát získal Stanley Cup, bol to neuveriteľný pocit. Druhýkrát je to ešte krajšie, lebo človek už vie, čo môže očakávať a viac si to vychutná. Tento rok sme bojovali aj za hráčov ako Handzuš, Jamal Mayers či Michal Roszíval, ktorí majú na konte vyše 900 odohratých zápasov v NHL, no až doteraz nikdy pohár nevyhrali. V kabíne sa zišla skvelá partia chalanov, navzájom sme si to dopriali," chválil chicagský kolektív. "Asi až neskôr si uvedomíme, čo sme vlastne dokázali. Verím, že ma dva prstene za Stanley Cup nezmenia."

Finálová séria bola zo slovenského pohľadu mimoriadne pútavá, keďže sa v nej objavili až traja hráči spod Tatier. Minimálne jeden musel po nej zostať smutný a osud pridelil Čierneho Petra kapitánovi Bruins Zdenovi Chárovi. "Bol to taký špeciálny pocit, že dvaja kamaráti a susedia cez ulicu bojujú proti sebe o takú významnú trofej. Po finále nebolo veľa času porozprávať sa, len sme sa objali a podali ruky. Zdeno je skvelý človek a môj veľmi dobrý kamarát. Deň po poslednom zápase sme si napísali nejaké esemesky, na väčšiu debatu bude čas neskôr v lete v Trenčíne."

Čo sa týka kvality oboch majstrovských kádrov "čiernych jastrabov", podľa Hossu bolo silnejšie mužstvo zo sezóny 2009/2010. "Tento tím sa formoval veľmi dobre už od začiatku sezóny, keď sme vyhrávali zápas za zápasom. V roku 2010 sme mali veľmi silných hráčov, mužstvo bolo dominantnejšie a proti Philadelphii sme si verili viac ako teraz proti Bostonu. Bruins mali vyrovnanejší káder, séria sa mohla preklopiť na jednu či druhú stranu. Takže pred tromi rokmi bolo mužstvo asi silnejšie. Tento rok nám veľmi pomohlo, že nám tréner skracoval tréningy, dával počas play off veľa voľna a aj manželka sa mi čudovala, že som stále doma. Na ľade sme tak pôsobili sviežo a čerstvo."

Rovnako ako pred tromi rokmi aj teraz vedenie Blackhawks po zisku pohára začalo rozpredávať úspešný káder. Mužstvo opustili Čech Michael Frolík či center Dave Bolland, autor víťazného gólu zo šiesteho finálového súboja. "Ono to už tak u šampiónov chodí. Navyše sa znížil platový strop, takže sme vedeli, že príde k zmenám v kádri a klub sa bude musieť vzdať nejakých hráčov, aby uvoľnil rozpočet a mohol predĺžiť zmluvu s hráčmi ako Bryan Bickell. Je to taký matematický boj s peniazmi. NHL je skrátka biznis," tvrdí štvornásobný najlepší hokejista Slovenska.

Na sobotňajšom vyhlasovaní ankety Zlatý puk či Olympijskom hokejovom lete v Tatrách sa nemohol zúčastniť, keďže domov priletel len v utorok. Hossa už pomaly plánuje program osláv v Trenčíne, do konca týždňa by mal vedieť presnejší harmonogram a termín príletu Stanley Cupu na Slovensko. "Mišo (Handzuš) si tento rok dovezie pohár do Banskej Bystrice, takže program v Trenčíne bude oproti roku 2010, keď som slávil spolu s Tomášom Kopecký, skrátený. A akú pochúťku si vychutnám z pohára? Naposledy som z neho jedol pirohy a asi to nebudem meniť. Je to moje najobľúbenejšie jedlo, vždy si ho dám, keď prídem domov."

Hossa neplánuje žiadnu dovolenku v zahraničí, pre neho sú v lete najcennejšie chvíle, ktoré môže stráviť v kruhu najbližších doma na Slovensku. "Leto bude pre mňa kratšie, prežijem ho asi v Trenčíne. Chcem sa venovať najmä dcérke a manželke, ktoré som nevidel mesiac a pol. Možno vybehneme niekam do Tatier alebo na nejakú slovenskú minidovolenku."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona