Hospodárstvo SR je aj po kríze medzi najrýchlejšími v únii

NETKY.SK • 27 November 2013, 12:48 • 2 min
Hospodárstvo SR je aj po kríze medzi najrýchlejšími v únii

BRATISLAVA - Slovenské hospodárstvo sa od krízového roku 2008 drží medzi najvýkonnejšími v Európskej únii, aj keď už ani zďaleka nemožno hovoriť o dvojciferných rastoch z predkrízového obdobia.

slovakia

left justify in out

Podľa analýzy J&T Banky totiž slovenská ekonomika od roku 2008 do konca tohto roka stúpne v stálych cenách o 5 %. Zaradí sa tak v únii na tretiu priečku za prvé Poľsko s nárastom o 14 % a Švédsko s rastom o 6 %. V rámci eurozóny je dokonca Slovensko v poslednej pokrízovej päťročnici najdynamickejšou ekonomikou.

Slovenský hrubý domáci produkt by tak mal v stálych cenách tento rok dosiahnuť 65,8 mld. eur, oproti 62,8 mld. eur z roku 2008, čo znamená rast hospodárstva o spomínaných 5 %. "Na predkrízovú úroveň sme sa pritom dostali už v roku 2011 spolu s Nemeckom či Rakúskom, ako našimi hlavnými obchodnými partnermi,“ uviedol analytik J&T Banky Stanislav Pánis. 

Eurozóna ako celok sa pritom stále nedokázala z krízy úplne zotaviť a jej hospodárstvo ku koncu tohto roka dosiahne iba 98 % úrovne z roku 2008. Z jednotlivých štátov eurozóny sa úroveň spred piatich rokov podarí dosiahnuť zo 17-tich iba ôsmim členským krajinám. V celej Európskej únii úroveň hrubého domáceho produktu z roku 2008 v tomto roku prekoná iba každá tretia krajina. 

Vôbec najhoršie výsledky hospodárstva v poslednej päťročnici zaknihovalo Grécko, ktorého hrubý domáci produkt sa prepadol o 23 %. Viac ako 10-percentný pokles hospodárstva v tomto období vykázali aj Slovinsko, Cyprus a aj nový člen únie Chorvátsko. Len o niečo lepšie s prepadom ekonomiky o 7 % sú na tom Taliansko a Portugalsko. Vôbec jedinou krajinou v únii, ktorá sa aj v krízovom období úplne vyhla recesii a teda ani v jednom roku nezaknihovala pokles hospodárstva, bolo spomínané Poľsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona