Hospodárstvo OECD si udržuje stabilné tempo rastu

NETKY.SK • 8 December 2016, 15:08 • 2 min
Hospodárstvo OECD si udržuje stabilné tempo rastu

PARÍŽ - Hospodárstvo celého regiónu, ktorý zastrešuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), si udržuje stabilné tempo rastu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu OECD, ktorý aktualizuje každý mesiac.

slovakia

left justify in out

Prieskum ukázal, že kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD, tzv. composite leading indicator (CLI), zostal v októbri na septembrovej úrovni 99,8 bodu. Aj CLI eurozóny ako celku v sledovanom mesiaci stagnoval na úrovni 100,3 bodu, čo poukazuje na stabilný rast jej hospodárstva.

 

Čo sa týka vyspelých ekonomík, nemecká, francúzska, ale aj americká a kanadská ekonomika začínajú naberať tempo. Aj Británia vykázala v októbri známky zlepšenia, jej CLI totiž vzrástol na 99,8 z 99,6 bodu. Ale v jej prípade by mohlo ísť len o krátkodobý jav. Experti totiž očakávajú, že vyhliadky na brexit prinesú spomalenie britskej ekonomiky.

 

CLI Spojených štátov, najväčšej svetovej ekonomiky, sa v októbri mierne zvýšil na 99,3 bodu z 99,2 bodu. To naznačuje, že aj rast amerického hospodárstva by sa mohol mierne zrýchliť.

 

A v októbri sa zlepšila aj situácia veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík: Číny, Indie, Brazílie a Ruska. Konkrétne hodnota čínskeho indikátora stúpla na 99,2 bodu z 99 bodov, indického na 101,1 zo 100,8, brazílskeho na 101,5 (zo 101,2) a ruského na 100,6 zo 100,3 bodu. To znamená, že rast ich ekonomík naberá na sile.

 

Kompozitný index hlavných ekonomických ukazovateľov (CLI) predpovedá vývoj v nasledujúcich šiestich mesiacoch pre región ako celok aj pre jednotlivé členské štáty OECD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies