Nová koalícia chce posilniť konkurenciu v sieťových odvetviach

NETKY.SK • 24 Jún 2010, 14:50 • 2 min
Nová koalícia chce posilniť konkurenciu v sieťových odvetviach

Nová koalícia chce posilniť konkurenciu v sieťových odvetviach

slovakia

left justify in out

Tvoriaca sa stredopravá vládna koalícia si za jednu z hlavných priorít v rezorte hospodárstva kladie posilnenie konkurenčného prostredia v sieťových odvetviach a zlepšenie ochrany občanov pred monopolmi všade tam, kde nie je možné posilniť konkurenciu.
      "Odpolitizujeme a zvýšime odbornosť a profesionalitu regulačných úradov," sľubuje nová vládna koalícia v zverejnených programových tézach. "Bude zavedená nová energetická politika do roku 2020, sledujúca záujmy koncového spotrebiteľa."
      Stredopravé strany chcú odštátniť teplárenstvo a podporiť projekt výstavby nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach len za podmienky súkromnej investície bez štátnej účasti. Koalícia plánuje zrušiť aj legislatívne zmeny, ktoré neprimerane zasahujú do hospodárenia energetických podnikov, pričom bude dôsledne pokračovať v liberalizácii energetického trhu.
      Koalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd avizuje, že podporí alternatívne zdroje s ohľadom na dlhodobú návratnosť investícií. "Znížime využívanie fosílnych palív a podporíme rozvoj využívania domácich obnoviteľných zdrojov, najmä lesnej a poľnohospodárskej biomasy s ohľadom na únosnú konečnú cenu energie," sľubuje koalícia.
      Zoskupenie stredopravých strán plánuje diverzifikovať energetické zdroje, zvýšiť energetickú bezpečnosť a prepojiť infraštruktúry za pomoci EÚ.
      "Prehodnotíme existenciu Živnostenského úradu a preskúmame možnosť nahradenia potreby ohlasovania voľných živností oznamom o začatí podnikania na daňovom úrade a dáme možnosť doplnenia podnikateľskej činnosti len formou jednoduchého zápisu do Obchodného registra SR," avizuje v programových tézach budúca vládna koalícia.
      Formujúca sa vláda plánuje zrušiť Fond národného majetku SR a zefektívniť prácu implementačných agentúr Ministerstva hospodárstva SR vrátane ich možného zlúčenia.
      Zaviesť by sa mali jasné pravidlá pre investičné stimuly zvýhodňujúce oblasti s vysokou nezamestnanosťou alebo investície s vyššou pridanou hodnotou. Zákony by sa mali dôsledne posudzovať z hľadiska ich dopadu na podnikateľské prostredie a rast zamestnanosti vrátane zavedenia vyhodnocovania vplyvov regulácií (tzv. Regulatory Impact Assessment).
      Tvoriaca sa nová vláda navrhuje zrušiť štátne dotácie, ktoré neopodstatnene deformujú podnikateľské prostredie, ako aj zrušiť tie právne normy, ktoré majú snahu nesystémovo regulovať trhové prostredie a ovplyvňovať výsledok dobrovoľných dohôd.
      Nová koalícia zároveň prichádza so zámerom zanalyzovať hospodárenie štátom vlastnených podnikov a zefektívniť ich fungovanie.
      Kompetencie v oblasti cestovného ruchu by sa mali opäť presunúť z Ministerstva kultúry SR na Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré by sa malo následne premenovať na Ministerstvo hospodárstva a cestovného ruchu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies