Lagardová: Napredovania EÚ ohrozujú viaceré bremená

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 16:59 • 2 min
Lagardová: Napredovania EÚ ohrozujú viaceré bremená

VIEDEŇ/LONDÝN – Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová vidí, že pokroky, ktoré dosiahla EÚ, ohrozujú viaceré bremená. Ráta k nim staršie dedičstvo v podobe krízy v eurozóne, súčasný rekordný počet utečencov a nadchádzajúce britské referendum o zotrvaní v EÚ.

slovakia

left justify in out

Lagardová dnes vo Viedni na podujatí Finanz im Dialog uviedla, že odpoveďou na dôsledky finančnej krízy v eurozóne je priebežný plán, ktorý okrem iného pozostáva zo zabezpečenia dostatočnej likvidity a obnovenia zdravého fungovania bankového systému. Šéfka MMF ďalej konštatovala, že táto kríza je síce zvládnuteľná, ale jej dôsledky sa budú stále prejavovať.

 

Utečenecká kríza prispela tiež k tomu, že došlo k zosilnenému spochybneniu tradičných elít a inštitúcií. Nepochybuje o kapacitách rezerv a zdrojov Európy potrebných na zvládnutie humanitárnej krízy. Štúdie MMF ukazujú, že utečenci prispejú k rastu hospodárskeho výkonu bez toho, aby boli na úkor domácich pracovných síl. Hlavnou prioritou musí byť, aby sa emigranti čo najrýchlejšie integrovali do pracovného trhu a vzdelávacieho systému.

 

Utečenci a prisťahovalci zohrávajú úlohu aj v nadchádzajúcom referende o brexite. Šéfka MMF nemôže uveriť, že by sa postoj verejnosti Spojeného kráľovstva tak rýchlo zmenil voči iným národnostiam a kultúram. Ale o tom musia rozhodnúť britskí voliči.

 

Je nad slnko jasnejšie, že rozhodnutie bude závisieť od mnohých faktorov. Veľká Británia mala doteraz z členstva v EÚ prínosy a bude ich mať aj v budúcnosti. Týka sa to pracovných miest, obchodu, priemyslu, investícií, produktivity a príjmov.

 

Členstvo Británie v EÚ ju urobilo nielen bohatšou, ale aj členitejšou, fascinujúcejšou a kreatívnejšou. Rovnako ako v každej krajine sú ľudia, ktorí musia v nových podmienkach bojovať, ale pre väčšinu sa (EÚ) stala veľkým úspechom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies