Hospodársky výbor bude rokovať o zrušení IC vlakov medzi Bratislavou a Košicami

NETKY.SK • 7 December 2015, 11:47 • 2 min
Hospodársky výbor bude rokovať o zrušení IC vlakov medzi Bratislavou a Košicami

BRATISLAVA – O zrušení IC vlakov na železničnej trati medzi Bratislavou a Košicami bude mimoriadne rokovať parlamentný výbor pre hospodárstvo. Rokovanie zvoláva jeho predseda Ján Hudacký (KDH).

slovakia

left justify in out

„Ministerstvo dopravy bezhlavo ustupuje súkromnému prepravcovi RegioJet,“ povedal dnes Hudacký pre agentúru SITA. Podľa Hudackého minister dopravy Ján Počiatek týmto politickým rozhodnutím jasne priznal, že jeho ministerstvo nezvládlo svoju úlohu v procese liberalizácie komerčnej osobnej železničnej dopravy. Argumenty manažmentu štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorá prevádzkuje komerčné IC vlaky, sú podľa neho skôr prejavom ich subjektívneho zlyhania ako odrazom skutočne objektívnych dôvodov.


Existencia konkurencie v komerčnom prostredí má podľa Hudackého vždy pozitívny dopad na cestujúceho. „Ústup štátnych IC vlakov z tohto komerčne významného trhu znamená de facto jeho otvorenie pre monopolné postavenie súkromnému prepravcovi. Upiera totiž cestujúcemu možnosť výberu dopravcu. Nemá to nič spoločné s našou snahou o skutočnú liberalizáciu a transparentné fungovanie tohto dôležitého trhu v prospech cestujúcich,“ dodal Hudacký.


Štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) od 18. januára 2016 zastaví prevádzku stratových InterCity (IC) vlakov na linke Bratislava - Žilina - Košice a späť. Manažment osobného vlakového dopravcu o tom rozhodol v piatok z dôvodu situácie na trhu komerčnej železničnej dopravy. ZSSK nedokáže naplniť očakávania ministerstva dopravy ako akcionára pre rok 2016 a vymazať stratu, ktorú IC vlaky produkujú. ZSSK tak rozhodla deň po tom, čo minister dopravy Ján Počiatek v parlamente pripustil zastavenie prevádzky štátnych IC vlakov a ustúpenie pozície súkromnému dopravcovi RegioJet.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies