Hospodársky rast Slovenska sa v poslednom kvartáli vlaňajška mierne zrýchlil

NETKY.SK • 14 Február 2018, 15:58 • 2 min
Hospodársky rast Slovenska sa v poslednom kvartáli vlaňajška mierne zrýchlil

BRATISLAVA - Slovenské hospodárstvo v poslednom kvartáli minulého roka mierne zrýchlilo svoj rast. Podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR (ŠÚ) totiž hrubý domáci produkt medziročne stúpol o 3,5 %, kým v treťom štvrťroku vzrástol o 3,4 %. Medzikvartálne hrubý domáci produkt po očistení o sezónne vplyvy v štvrtom štvrťroku oproti tretiemu kvartálu vzrástol o 0,9 %.

slovakia

left justify in out

V priemere za celý rok 2017 tak podľa predbežných údajov ekonomika Slovenska stúpla o 3,4 %, čo by oproti roku 2016 znamenalo zrýchlenie o 0,1 percentuálneho bodu. Hospodársky rast tak bol mierne vyšší, ako očakávali analytici komerčných bánk. Tí podľa posledného prieskumu Národnej banky Slovenska odhadovali, že hrubý domáci produkt v štvrtom štvrťroku medziročne vzrástol o 3,4 % a za celý rok dosiahol rast hospodárstva 3,3 %.

V bežných cenách sa za posledné tri mesiace vlaňajška pritom na Slovensku vytvoril hrubý domáci produkt v objeme 22,148 mld. eur. Oproti poslednému štvrťroku roka 2016 to znamenalo nárast o 5,4 %.

Údaje o vývoji hrubého domáceho produktu sa však môžu ešte upravovať. Rovnako zatiaľ nie je známa detailná štruktúra vývoja hospodárstva za posledný štvrťrok. Spresnené údaje štatistici zverejnia 7. marca tohto roku.

Podľa analytikov však rozhodujúcim faktorom rastu v poslednom štvrťroku vlaňajška bol domáci dopyt, najmä spotreba domácností. Tej totiž nahráva priaznivý vývoj na trhu práce, pokles miery nezamestnanosti a rast zamestnanosti aj reálnych miezd, ktorý prispieva k zvyšovaniu disponibilného príjmu domácností. V menšej miere sa pripojili aj firmy svojimi investíciami, kým zahraničný obchod rastu ekonomiky nepomáhal. „V roku 2017 sa očakáva opäť pozitívny príspevok investícií ku rastu HDP, aj keď mierny. Čistý zahraničný obchod bol vlani skôr vlažný a rast tlmil,“ uviedla analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Ako pripomenul Andrej Arady z VÚB banky, rok 2017 tak bol už tretím v poradí, kedy ekonomika rástla nad 3 %. "Zároveň ale treba podotknúť, že okolité ekonomiky rástli minulý rok ešte rýchlejšie. Či už vďaka spotrebe domácností, alebo lepšiemu čerpaniu eurofondov,“ hovorí. V budúcom roku by sa náš rast mohol podľa neho dostať až k 4 %. „Okrem spotreby domácnosti, ktorá ťaží z výrazného progresu na pracovnom trhu, čo je plošná záležitosť celého regiónu, by mali k tejto méte pomôcť aj automobilky,“ dodal Arady.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona