Hospodársky rast Slovenska by sa mal v tomto aj budúcom roku zrýchliť

NETKY.SK • 28 September 2015, 13:31 • 2 min
Hospodársky rast Slovenska by sa mal v tomto aj budúcom roku zrýchliť

BRATISLAVA - Hospodársky rast Slovenska by sa mohol v tomto roku zrýchliť. Naznačuje to dynamika vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) zo začiatku tohto roka. K rýchlejšiemu ekonomickému rastu by pritom mohol prispieť už aj zahraničný dopyt.

slovakia

left justify in out

Ak sa naplnia odhady Európskej komisie, Slovensko by sa tak mohlo zaradiť medzi päť najrýchlejšie rastúcich krajín Európskej únie (EÚ) a v roku 2016 by mohlo patriť medzi tri najrýchlejšie rastúce krajiny. Uvádza sa to v aktuálnom čísle odborného bankového časopisu Biatec, ktorý vydáva Národná banka Slovenska (NBS).

 

Napriek tomu diferenciál rastu voči priemeru EÚ nebude taký vysoký, aby vytvoril predpoklady na rýchle dobiehanie krajín EÚ. "Po zohľadnení dostupných predikcií NBS a Medzinárodného menového fondu do roku 2017 by výkonnosť slovenskej ekonomiky mohla v horizonte najbližších rokov stúpnuť na 80 % EÚ. V porovnaní s predkrízovým vývojom pôjde stále o slabé dobiehanie," uvádza sa v Biatecu.

 

Relatívna cenová hladina na Slovensku by mala v tomto roku klesnúť. V nasledujúcich rokoch by sa mal pokles zastaviť. "Po zohľadnení domácej predikcie inflácie by mohli ceny v roku 2017 začať konvergovať, avšak iba veľmi miernym tempom," píše sa v Biatecu. Relatívna produktivita práce na Slovensku by sa mohla v roku 2017 priblížiť k úrovni 86 % EÚ.

 

Európska komisia pritom identifikovala vysokú neistotu, čo sa týka naplnenia odhadov budúceho vývoja, riziká ale považuje za vyvážené. Rovnako aj NBS vníma riziká vývoja reálnej ekonomiky na Slovensku ako vyvážené. Dostupné rebríčky konkurencieschopnosti a kvality podnikateľského prostredia však potvrdzujú pokračujúce zaostávanie Slovenska v tvorbe podmienok pre ďalší hospodársky rast po roku 2008.

 

 "Pozícia Slovenska v rebríčku Doing Business sa medziročne zhoršila o dve miesta. Ešte horšie postavenie v regióne má Slovensko z pohľadu najznámejších komplexných rebríčkov konkurencieschopnosti, ktoré zaraďujú Slovensko na najhoršie, prípadne druhé najhoršie postavenie v regióne V4," dodali odborníci v Biatecu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies