Hospodársky rast na Slovensku sa vlani spomalil

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 09:51 • 2 min
Hospodársky rast na Slovensku sa vlani spomalil

BRATISLAVA - Hospodárstvo na Slovensku rástlo v poslednom štvrťroku minulého roka medziročne o 3 %. Vyplýva to zo spresnených údajov Štatistického úradu SR, ktorý tak mierne o 0,1 percentuálneho bodu nadol skorigoval rast v poslednom štvrťroku vlaňajška oproti svojmu rýchlemu odhadu z februára.

slovakia

left justify in out

Zároveň to znamená, že medziročný reálny rast hrubého domáceho produktu (HDP) sa v štvrtom kvartáli spomalil o 1,6 percentuálneho bodu. V medzikvartálnom porovnaní oproti tretiemu štvrťroku sa objem HDP po sezónnom očistení zvýšil reálne o 0,8 %. Na Slovensku sa za posledné tri mesiace minulého roka vyprodukoval HDP v objeme 20,936 mld. eur, čo znamenalo v bežných cenách nárast o 2,9 %.

Za celý rok 2016 tak v stálych cenách hrubý domáci produkt na Slovensku medziročne stúpol o 3,3 %. V porovnaní s rokom 2015 to znamenalo spomalenie dynamiky hospodárstva o 0,5 percentuálneho bodu. Vo finančnom vyjadrení dosiahla tvorba hrubého domáceho produktu na Slovensku v roku 2016 úroveň 80,958 mld. eur, čo v bežných cenách predstavovalo medziročný nárast o 2,9 %.

Ako ďalej informovali štatistici, ťahúňom ekonomického rastu v poslednom kvartáli minulého roka bol zahraničný dopyt, keď sa vývoz výrobkov a služieb medziročne zvýšil o 6,3 %. Domáci dopyt naopak klesol o 0,1 %. Svoju úlohu v tomto prípade zohral najmä prepad investícií. "Rozhodujúcim faktorom zníženia domáceho dopytu bola nižšia tvorba hrubého kapitálu o 7,3 %, z toho tvorba hrubého fixného kapitálu o 15 %," konštatuje Štatistický úrad SR. Výdavky na konečnú spotrebu vzrástli medziročne v úhrne o 2 %, v tom na konečnú spotrebu domácností o 3,3 % a na konečnú spotrebu neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam o 2,6 %. Konečná spotreba verejnej správy klesla o 1 %.

Produkčná výkonnosť ekonomiky, meraná objemom pridanej hodnoty, vzrástla vo väčšine odvetví. V pôdohospodárstve sa zvýšila o 21,4 %, informačných a komunikačných činnostiach o 14,9 %, činnostiach v oblasti nehnuteľností o 4,8 %, priemysle o 4,7 %, veľkoobchode a maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov, v doprave a skladovaní a v ubytovaní a stravovaní o 3,8 %. Vo verejnej správe, vzdelávaní, zdravotníctve a sociálnej pomoci vzrástla o 2,9 %, v umení, zábave a rekreácii a v ostatných činnostiach o 0,1 %. Pridaná hodnota klesla vo finančných a poisťovacích činnostiach o 11,5 %, stavebníctve o 3,3 %, odborných, vedeckých a technických činnostiach o 0,6 %. Pozitívne pôsobil aj vyšší výber čistých daní z produktov o 0,9 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies