Hospodárska situácia Grécka sa zhoršuje, Tsipras požiadal šéfa EK o stretnutie

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 12:23 • 2 min
Hospodárska situácia Grécka sa zhoršuje, Tsipras požiadal šéfa EK o stretnutie

BERLÍN - Rastúce finančné problémy Grécka prinútili gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa požiadať predsedu Európskej komisie o urýchlené stretnutie.

slovakia

left justify in out

Ten však schôdzku odmietol a stretnutie sa tak uskutoční najskôr na budúci týždeň. Uviedli to agentúra AFP a na svojej internetovej stránke grécky denník Proto Thema, ktoré zverejnili informácie z nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung.

 

Podľa Süddeutsche Zeitung, ktorý sa odvolal na grécke vládne zdroje, Tsipras počas krátkeho telefonického rozhovoru požiadal vo štvrtok (5.3.) šéfa EK Jeana-Clauda Junckera o schôdzku, ktorá by sa uskutočnila už dnes. Urobil tak potom, ako Atény nezískali očakávanú podporu zo strany Európskej centrálnej banky (ECB).

 

Hospodárska situácia je v Grécku zo dňa na deň horšia a podľa ekonómov má vláda problém plniť bežné záväzky. Grécko sa preto spoliehalo na štvrtkové zasadnutie ECB. Jej prezident Mario Draghi však oznámil, že banka Grékom nezvýši limit na emisiu krátkodobých pokladničných poukážok. Práve tie sú jednou z možností, ako môžu Atény získať ďalšie financie. V marci pritom Grécko musí splatiť záväzky za 6 miliárd eur, z toho 1,5 miliardy eur Medzinárodnému menovému fondu.

 

Juncker podľa nemeckého denníka žiadosť gréckeho premiéra o urýchlené stretnutie odmietol. Tsipras tak musí počkať na pondelok, keď sa uskutoční schôdzka ministrov financií eurozóny.

Denník žiadosť gréckeho premiéra označil za "neobvyklé volanie o pomoc", čo podľa neho iba poukazuje na rýchlo sa zhoršujúcu ekonomickú situáciu v krajine. Tá, ako uviedol nemecký denník, zápasí už deň po dni s odvrátením bankrotu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies