Hospodárenie štátu vyzerá priaznivo: Plánovaný deficit rozpočtu klesol najnižšie za posledných osem rokov

NETKY.SK • 3 Január 2017, 15:31 • 2 min
Hospodárenie štátu vyzerá priaznivo: Plánovaný deficit rozpočtu klesol najnižšie za posledných osem rokov

BRATISLAVA - Hospodárenie štátu sa minulý rok vyvíjalo priaznivo a nižší ako pôvodne plánovaný schodok štátneho rozpočtu je dobrou správou. V reakcii na vlaňajšie výsledky rozpočtu to konštatujú ekonomickí analytici. Na podrobnejšie zhodnotenie však treba počkať na výsledky, ktoré budú známe až na jar.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo financií (MF) SR v pondelok (2.1.) informovalo, že štátny rozpočet dosiahol ku koncu minulého roka hotovostný schodok vo výške 980 miliónov eur. Oproti predchádzajúcemu roku aj pôvodnému plánu klesol takmer o miliardu eur a ide o najnižší deficit za posledných osem rokov.

 

"Prispeli k tomu vyššie ako očakávané daňové príjmy, hlavne od právnických osôb, čo súvisí s celkovo priaznivým vývojom slovenskej ekonomiky. Taktiež menšie čerpanie fondov EÚ znamenalo pre spolufinancovanie aj menšie výdavky v rozpočte," priblížila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

 

Jana Glasová z Poštovej banky rovnako pripomenula, že pod pozitívny vývoj hospodárenia štátu sa podpísal aj priaznivý ekonomický vývoj vyznačujúci sa rastom hrubého domáceho produktu (HDP), klesajúcou nezamestnanosťou a rastúcimi mzdami.

 

"To umožňuje napĺňať plánované príjmy do štátnej kasy a zároveň aj šetriť na výdavkoch, nakoľko verejné rozpočty sú menej zaťažované vyplácaním podpôr v nezamestnanosti či sociálnych dávok," doplnila analytička.

 

Muchová však upozornila, že hotovostné údaje o priebežnom plnení štátneho rozpočtu môžu byť ešte odlišné od výsledkov v jednotnej európskej metodike (ESA), ktorá sa používa na medzinárodné vykazovanie. Kým hotovostné údaje sa zaznamenávajú podľa toho, ako platby prichádzajú a odchádzajú, v metodike ESA sa príjmy a výdavky započítavajú do obdobia, ku ktorému patria. Presnejšie údaje k plneniu rozpočtu za minulý rok budú pritom známe až na jar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies