Hospodárenie štátov EÚ sa vlani zlepšovalo, 13 krajín dosiahlo prebytok

NETKY.SK • 31 Október 2018, 09:02 • 2 min
Hospodárenie štátov EÚ sa vlani zlepšovalo, 13 krajín dosiahlo prebytok

Bratislava- Vlani až 13 z 28 krajín Európskej únie (EÚ) vykázalo prebytkovú bilanciu svojich verejných rozpočtov. Najvýraznejší prebytok si pripísali Malta, Cyprus, Švédsko a Česká republika. Verejné financie sa zlepšili aj v prípade Slovenska, ktoré zaznamenalo deficit na úrovni 0,78 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom klesol pod priemer EÚ. Vo svojej aktuálnej analýze na to poukazujú analytici UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia na základe údajov Eurostatu.

slovakia

left justify in out

"Slovensko vykázalo historicky najnižší deficit verejných financií, pričom prvýkrát vykázalo aj mierny prebytok primárnej bilancie," konštatujú analytici banky.

 

Slovenským verejným financiám vlani pomohol najmä silný ekonomický rast, ktorý vplýval pozitívne na príjmy rozpočtu.

 

"Znižovanie deficitu teda bolo ťahané najmä nižšími výdavkami verejných rozpočtov, ktoré sa medziročne znížili z 41,5 % na 40,2 % HDP. Výdavky štátu klesali v dôsledku nižších nákladov na obsluhu štátneho dlhu, avšak rastúca ekonomika a klesajúca nezamestnanosť sa prejavili aj na pomalšom raste sociálnych dávok," doplnili analytici banky.

 

Vlani už len jedna krajina prekračovala maastrichtskú hranicu deficitu 3 %, a to Španielsko, ktorého deficit skončil na úrovni 3,1 % HDP. Pod 3 % sa podarilo deficit stlačiť Francúzsku. Naopak, deficit sa opäť priblížil k 3 % v Portugalsku v dôsledku nárastu verejných výdavkov, bilancia sa zhoršila ešte v ďalších štyroch krajinách.

 

Najvyššie primárne prebytky vykázali Malta, Cyprus a Grécko. Eurozóna a EÚ vykázali prebytok na úrovni jedného percenta HDP.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona