Horváthová chce zaviesť nový predmet - zdravotná výchova

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 10:49 • 2 min
Horváthová chce zaviesť nový predmet - zdravotná výchova

BRATISLAVA – Zaviesť nový povinný predmet zdravotná výchova na základných a stredných školách navrhuje v novele školského zákona poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Eva Horváthová.

slovakia

left justify in out

Primerane veku a schopnostiam dieťaťa by sa s vyučovaním predmetu mohlo začať už v materských školách. „Vyučovanie zdravotnej výchovy kladie dôraz na preventívne a výchovné opatrenia vo vzťahu k vzniku chronických neprenosných ochorení a je v súlade s programami prijatými v Slovenskej republike,“ argumentuje Horváthová, ktorá novelu predložila do parlamentu.


Pripomenula, že chronické neprenosné ochorenia sú v súčasnosti najväčšou verejnozdravotníckou výzvou, ktorej čelí Európa a aj Slovenská republika. Z politiky dokumentu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Zdravie pre všetkých vychádza vládou schválený a následne aktualizovaný Národný program podpory zdravia v SR. Tento program sa opiera o výsledky monitorovania zdravotného stavu obyvateľstva, ktoré mapujú výskyt rizikových faktorov chronických neinfekčných ochorení u obyvateľov Slovenska. Vláda podľa poslankyne obyčajných ľudí v programovom vyhlásení garantovala svoje zameranie sa na starostlivosť o deti a mladistvých a o ďalšie najviac ohrozené skupiny obyvateľstva, na prevenciu civilizačných ochorení, podporu konzumácie zdravých potravín a zdravého životného prostredia. Zo Správy o zdravotnom stave obyvateľstva SR za roky 2009 – 2011 vypracovanej Úradom verejného zdravotníctva SR vyplýva, že až približne 85 percent úmrtí súvisí s chronickými chorobami, respektíve s akútnymi stavmi na báze chronického procesu. V rámci širšej vekovej skupiny do 64 rokov dominujú u mužov choroby obehovej sústavy a úrazy, u žien nádory a choroby obehovej sústavy. V úmrtiach 65- a viacročných dominujú u oboch pohlaví ochorenia obehovej sústavy a nádory.


„Sme presvedčení, že len cielenou a systematickou výchovou k svojmu zdraviu od detského veku, poznaním rizikových faktorov a čo možno najširšou prevenciou môžeme takýto nepriaznivý trend ovplyvniť,“ konštatovala Horváthová. Novela má podľa nej pozitívne sociálne vplyvy, keďže sa vďaka nej očakáva zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva a zvýšenie zamestnanosti v dôsledku vytvorenia nových pracovných miest pre učiteľov zdravotnej výchovy.


„Mnohé z chronických neprenosných ochorení začínajú už v detskom veku. Čoraz mladšie deti trpia nadváhou a obezitou, ktorá má za následok rozvoj ďalších chronických chorôb, ktoré sa neraz začínajú už v detskom veku a v dospelosti sa ďalej zhoršujú,“ uzatvára Horváthová.
Návrhom sa poslanci budú zaoberať na májovej schôdzi parlamentu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies