Horúčkou dengue sa na Srí Lanke nakazilo už vyše 114 000 ľudí

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 17:22 • 2 min
Horúčkou dengue sa na Srí Lanke nakazilo už vyše 114 000 ľudí

KOLOMBO - Epidémia horúčky dengue na Srí Lanke stále neutícha a počet nakazených osôb od začiatku roka stúpol na viac ako 114.000.

slovakia

left justify in out

Z nich 315 ochoreniu podľahlo, informovalo dnes tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Ide o viac ako dvojnásobok nakazených a takmer trojnásobok mŕtvych oproti celému minulému roku. Hoci je výskyt horúčky dengue na Srí Lanke bežný, podľa údajov Červeného kríža je tohtoročná epidémia najhoršou, aká bola v tejto juhoázijskej krajine doposiaľ zaznamenaná. 

 

Najhoršie postihnutou lokalitou je hlavné mesto Kolombo, kde sú nemocnice momentálne preplnené pacientmi. Horúčku dengue, ktorá je rozšírená v tropických a subtropických krajinách, prenáša prevažne komárovitý hmyz aktívny počas dňa. Ten sa rozmnožuje v stojatých vodách vznikajúcich po monzúnových dažďoch.

 

Srí Lanku čaká tento rok ešte druhé monzúnové obdobie, ktoré sa začne v októbri. Ochorenie sa prejavuje vysokou horúčkou a dlhou vyčerpanosťou a v niektorých prípadoch vyrážkami. Môže vyústiť aj do vnútorného krvácania. Najviac ohrození sú starší pacienti, deti a ľudia s inými zdravotnými komplikáciami. Ani na jeden zo štyroch kmeňov vírusu spôsobujúceho dengue nie sú priamo účinné lieky.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona