Horúčka nášmu telu pomáha, ale môže nás aj zabiť: Všímajte si pri nej tieto signály

NETKY.SK • 10 December 2018, 15:00 • 2 min
Horúčka nášmu telu pomáha, ale môže nás aj zabiť: Všímajte si pri nej tieto signály

BRATISLAVA - Telo ako v ohni, hlava horúca, pridajú sa zimnica a bolesti kĺbov. Máme horúčku, vážny signál tela, že sa s nami niečo deje. Nie je vždy dobré hneď ju zrážať, pomáha totiž telu s chorobou bojovať.

slovakia

left justify in out

Horúčka je jeden zo zásadných signalizačných systémov nášho organizmu. Spúšťa sa v prípade, že s telom nie je niečo tak, ako má byť. Môže napríklad bojovať so zápalom či infekciou alebo čeliť inej chorobe. Nie je to teda choroba ako taká, ale obranný mechanizmus nášho tela, ktorým sa ochorenie bráni.

 

Horúčku vyvoláva komunikácia bielkovín s dôležitou časťou mozgu zvanou hypotalamus. Bielkoviny vyšlú do mozgu informáciu, že v tele nastal problém, a mozog na to reaguje zvýšením telesnej teploty. Je to v podstate dobré. Rad výskumov totiž dokázal, že väčšina mikroorganizmov sa pri vysokej teplote prestáva množiť, alebo dokonca začínajú hynúť.

 

Horúčka tak pomáha ničiť baktérie, vírusy i ďalšie patogény. Zvýšením teploty sa v organizme zároveň aktivuje liečebný proces, pri ktorom dochádza k zvýšeniu rýchlosti a sily všetkých imunitných procesov. Vzhľadom k tomu, že horúčka je teda jedným z prirodzených obranných mechanizmov tela, nie je vždy dobré snažiť sa ju znížiť za každú cenu.

 

Horúčka skutočne ničí alebo obmedzuje množenie patogénnych mikroorganizmov, má zároveň aj škodlivý vplyv: telo chorého vyčerpáva, zaťažuje obličky, srdce a obehový systém. Ide o situáciu, keď telesná teplota presiahne 38 stupňov Celzia.

 

img

 

Väčšina lekárov dnes zastáva názor, že horúčku nie je ideálne zrážať do 38 stupňov Celzia, prípadne do 38,5 stupňa Celzia u inak zdravých mladých ľudí. V týchto prípadoch je skutočne dobré nechať ju pôsobiť ako bojovníka proti infekcii a podobne a dať jej možnosť prejaviť sa v prospech nášho organizmu. Keď už je ale teplota tak vysoká, že komplikuje pacientov zdravotný stav, a začínajú prevažovať negatíva nad pozitívami, je vhodné začať ju znižovať. 

 

Snahou je dostať ju do rozmedzia 37 až 38 stupňov Celzia. Ak sa ale horúčku nedarí znížiť a teplota sa pritom blíži ku štyridsiatke, alebo keď vysoká teplota nad 38 stupňov trvá dlhšie ako tri dni, je potrebné navštíviť lekára.

 

Varovné signály: Opakované vracanie, silné bolesti hlavy, brucha, močového mechúra, ochabnutosť a apatia, poruchy hybnosti, stuhnutá šija - nemôžeme predkloniť hlavu smerom k hrudníku - mramorovaná koža, vznik tzv. Petechií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies