Horúce počasie si vyberá svoju daň: Dnes skolabovalo 70 ľudí

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 16:15 • 2 min
Horúce počasie si vyberá svoju daň: Dnes skolabovalo 70 ľudí

BRATISLAVA - Z horúčav dnes od rána do 15:00 skolabovalo 70 ľudí, informoval agentúru SITA hovorca záchranárov Boris Chmel.

slovakia

left justify in out

Počas troch uplynulých dní, keď od soboty presiahli teploty 30 stupňov, skolabovalo ďalších 295 ľudí. V štatistike dominujú ženy, záchranári pomáhali 172, skolabovalo aj 105 mužov a 18 detí. Až 188 ľudí po prvotnom ošetrení previezli na ďalšie pozorovanie do nemocníc. Najviac kolapsov zaevidovali v Žilinskom kraji - 56, najmenej v Trnavskom - 24.

 

Príčin kolapsov je podľa Chmela viac. Medzi najčastejšie patrí nedodržiavanie pitného režimu, preceňovanie svojich síl či nadmerné vystavovanie sa slnku, pričom ľudia si nechránia hlavu. Ak je to možné, priamemu slnku sa treba vyhnúť najmä od 11:00 do 15:00. Opatrný treba byť aj pri prechode z chladnejšieho, napr. klimatizovaného prostredia do tepla. Telo môže dostať tzv. teplotný šok. Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Najlepšie je mať vodu vždy pri sebe a piť priebežne počas celého dňa. "V žiadnom prípade nečakajte na pocit smädu," upozornil Chmel. Vyhýbať sa treba alkoholu. Človeka, ktorý skolaboval, treba dať do tieňa, dať mu trochu vody, ovlažiť ho, nechať ležať a zavolať na tiesňovú linku 155, kde operátor poskytne ďalšie rady a pošle pomoc. 

 

Vlani skolabovalo v letných mesiacoch takmer 3 800 ľudí, rekord za týždeň bol 960 kolapsov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona