Horúčavy v Európe spôsobili vysokú teplotu vody, vo švajčiarskom Rýne hynú tisíce rýb

NETKY.SK • 8 August 2018, 06:42 • 2 min
Horúčavy v Európe spôsobili vysokú teplotu vody, vo švajčiarskom Rýne hynú tisíce rýb

ZÜRICH - Tisíce rýb už uhynuli vo švajčiarskej časti rieky Rýn v dôsledku pretrvávajúcich horúčav sužujúcich Európu. Švajčiarske úrady vylovili doposiaľ tonu uhynutých rýb a pokúšajú sa zaviesť opatrenia na záchranu ostatných.

slovakia

left justify in out

Európa zažíva uprostred leta bezprecedentne vysoké teploty spôsobujúce okrem iných komplikácií aj lesné požiare. V dôsledku zvýšenia teploty vody dochádza k zníženiu úrovne kyslíka, čo ohrozuje prežitie vodných živočíchov. Najohrozenejším je lososovitý druh lipeň tymianový. Ten najlepšie prežíva v chladných vodách a ohroziť ho môže už teplota vody blížiaca sa k 23 stupňom Celzia.

 

Teplota vody na švajčiarskom úseku rieky Rýn však prevýšila 25 stupňov Celzia a kombinácia s poklesom hladiny vodného toku zapríčinila úhyn tisícov rýb.

 

Úrady v troch švajčiarskych kantónoch pozdĺž tohto európskeho toku zriadili nádrže so studenou vodou, kde môžu nájsť ryby útočisko. Napriek úsiliu o ich záchranu rybári už z rieky vytiahli tonu uhynutých rýb.

 

V roku 2003 po tom, čo sa voda zohriala na 26 stupňov Celzia, uhynulo vo švajčiarskom Rýne 50.000 kusov lipňa tymianového. Ryby okrem Švajčiarka hynú aj v severonemeckom meste Hamburg, kde teplota vody v rieke Alster, prítoku Labe, dosiahla 27 stupňov Celzia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies