Horúčavy sužovali západnú Európu, postupne sa presúvajú k nám

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 06:48 • 2 min
Horúčavy sužovali západnú Európu, postupne sa presúvajú k nám

PARÍŽ/LONDÝN/BRSEL - Mimoriadne horúčavy pocítili včera obyvatelia väčšiny západoeurópskych krajín, osobitne však občania a návštevníci tamojších veľkomiest.

slovakia

left justify in out

V Paríži stúpla ortuť teplomerov v súlade s očakávaním na 39 stupňov Celzia, kým v Londýne namerali iba o tri stupne menej. Z Bruselu hlásili 35 stupňov Celzia a podobnú teplotu namerali aj v Amsterdame.

 

Horúčavy a mimoriadne vysoké letné teploty namerali aj v nemecky hovoriacich krajinách.

 

V Španielsku a Portugalsku vydali ešte v pondelok výstrahy a odporučili obyvateľom, aby sa pred teplom chránili. V stredom a severnom Portugalsku úrady tiež upozorňujú na vysoké riziko vzniku lesných požiarov. V strehu sú tiež úrady v Taliansku a ďalších stredomorských štátoch.

 

Kým v stredoeurópskom priestore, vrátane SR, očakávajú meteorológovia v nasledujúcich dňoch zvýšenie teplotných hodnôt, na Britských ostrovoch, ako aj vo Francúzsku by teplotná krivka mala mať klesajúcu tendenciu.

 

Organizátori európskeho šampionátu triatlonistov Ironman, ktorého dejiskom bude v nedeľu nemecký Frankfurt nad Mohanom, varovali asi 3000 pretekárov pred očakávanými horúčavami. Súčasne im odkázali, že podujatie nebude ideálnym dňom pre zlepšovanie osobných rekordov, pretože počas pretekov, v ktorých na účastníkov čaká 3,8 km plávania, 180 km na bicykli a maratónska bežecká trať na záver, by ortuť teplomerov mala vystúpiť až na 37 stupňov Celzia.

 

Na občerstvovacích staniciach budú k dispozícii sprchy, organizátori doplnili zásoby soli a objednali okrem iného 14 ton ľadu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies