Horúčavy sa nekončia, aj na horách budú tridsiatky

NETKY.SK • 8 August 2015, 13:35 • 2 min
Horúčavy sa nekončia, aj na horách budú tridsiatky

BRATISLAVA - Extrémne teploty čakajú obyvateľov a návštevníkov Slovenska dnes, v nedeľu aj v pondelok.

slovakia

left justify in out

Pred vysokými teplotami sa nedá ukryť ani v najhornatejších častiach krajiny. V podhorí Tatier, teda v nadmorskej výške od 600 do 1000 m má dnes byť 30 až 27 a v nedeľu 32 až 28 stupňov Celzia. Ako vyplýva z meteorologickej výstrahy, ktorú k dnešnému poludniu vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), vo všetkých krajoch Slovenska platí dnes do 19:00 druhý stupeň výstrahy pred vysokými teplotami, ktoré môžu vystúpiť na 35 až 38 stupňov Celzia. Výnimkou sú severné časti Banskobystrického a Prešovského kraja, kde platí výstraha 1. stupňa, pri ktorej môže teplota vystúpiť na 31 až 34 stupňov Celzia. Výstraha 1. stupňa platí aj na takmer celom území Žilinského kraja, s výnimkou okresov Bytča a Žilina, pre ktoré je vydaná výstraha 2. stupňa s možným výskytom teploty až do 35 °C.


Meteorológovia upozorňujú na horúčavy, ktoré môžu ohroziť nielen zdravie ľudí, ale napríklad aj zvieratá a tiež spôsobiť požiare. Takmer celé Slovensko, teda sedem z ôsmich krajov sa musí pripraviť na to, že teploty v nedeľu a v pondelok ešte stúpnu a platiť už bude najvyšší, teda 3. stupeň výstrahy pred vysokými teplotami. Teploty môžu popoludní a podvečer vystúpiť až na 38 stupňov Celzia. Výnimkou by mal byť iba Žilinský kraj, pre ktorý SHMÚ vydal na nedeľu 9. augusta a pondelok 10. augusta výstrahu 2. stupňa a teploty tu budú dosahovať 35 až 36 °C, v severných častiach na 32 až 34 °C. Tretí stupeň výstrahy pred vysokými teplotami platí pre celé územie Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja.


Najvyššia výstraha pred vysokými teplotami platí pre oba nadchádzajúce dni i v takmer celom Košickom kraji, s výnimkou okresov: Spišská Nová Ves a Gelnica, pre ktoré je vydaný 2. stupeň výstrahy s možnosťou stúpania teploty od 12:00 do 19:00 na 35 až 36 stupňov Celzia. Rovnako po dvoch okresoch, kde by mali v nedeľu a v pondelok platiť výstrahy pred horúčavami 2. stupňa, majú i v Trenčianskom kraji (okresy Púchov a Považská Bystrica) a Banskobystrickom kraji (okresy Banská Bystrica a Brezno). Teplota by tu mohla vystúpiť na 35 až 36 stupňov. Pre ostatné územie Trenčianskeho a Banskobystrického kraja platí výstraha 3. stupňa a teplota tu vystúpi na 38 stupňov Celzia.


Čiastočne by mal 3. stupeň výstrahy pred horúčavami platiť v nedeľu a pondelok aj v Prešovskom kraji, a to v okresoch Vranov nad Topľou, Snina, Prešov a Humenné.


SHMÚ meteorologické výstrahy priebežne aktualizuje a zverejňuje na svojej webstránke https://www.shmu.sk.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies