Horúčavy ovplyvňujú spánok, ľudia sa viac budia

NETKY.SK • 15 August 2015, 17:11 • 2 min
Horúčavy ovplyvňujú spánok, ľudia sa viac budia

BRATISLAVA - Horúčavy, ktoré už druhý týždeň sužujú Slovensko, vplývajú aj na kvalitu spánku. Ľudia sa tak môžu ráno budiť unavení a nevyspatí.

slovakia

left justify in out

„Organizmus má v takýchto podmienkach problém s ochladzovaním," hovorí Katarína Klobučníková zo Spánkového laboratória I. neurologickej kliniky LF UK a UNB Nemocnice Staré Mesto. Ideálna teplota pre zdravý spánok je 16 až 19 stupňov Celzia.

 

Nepohodlie spôsobené teplom sa podľa jej slov podpisuje pod opakované budenie, spánok je plytký a prerušovaný. "Narúša sa tzv. spánková architektúra, teda fyziologické zastúpenie jednotlivých spánkových štádií, ktoré sú potrebné pre regeneráciu organizmu," vysvetľuje lekárka.

 

Únavu tak ľudia môžu pociťovať aj počas dňa, prejavuje sa nielen zívaním a pocitom ospalých očí. „Nepriaznivé účinky tzv. spánkovej deprivácie sa môžu prejaviť aj na celkovom stave organizmu zníženou výkonnosťou, únavou, poruchami pozornosti, zabúdaním, nesústredenosťou, ale aj zvýšeným rizikom úrazov či dopravných nehôd,“ približuje Klobučníková.

 

Pomôcť si možno ochladzovaním organizmu. "Po večernej sprche vlažnou vodou sa netreba dosucha utrieť, odparujúca sa voda prispeje k ochladeniu. Pomôže aj ľahké nočné oblečenie, posteľná bielizeň z chladivého materiálu alebo schladenie bielizne a vetranie až nadránom, keď je vonku najchladnejšie,“ radí odborníčka zo spánkového laboratória. Počas dňa treba myslieť na nevetranie a tienenie spálne, pravidelný pitný režim a ľahšie stravovanie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies