Horúčavy ohrozujú najmä ženy

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 08:35 • 2 min
Horúčavy ohrozujú najmä ženy

BRATISLAVA - Horúčavy, ktoré by mali podľa predpovedí meteorológov vyvrcholiť dnes, predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú ohrozené ženy, skolabujú častejšie ako muži.

slovakia

left justify in out

"Takisto treba dávať pozor aj na deti a seniorov. Práve starší ľudia by napríklad nemali v takomto teple nakupovať cez deň, ale skoro ráno alebo večer, keď už slnečné lúče nie sú také silné," upozornil hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel.

 

Priblížil, že pri takomto kolapse človek náhle zbledne, dostaví sa nevoľnosť, môže ho obliať studený pot, stratí na chvíľu vedomie, no po pár sekundách sa začne preberať. "Vtedy ho treba dať do tieňa, dať mu trochu vody, ovlažiť ho, nechať ležať, lebo môže znova odpadnúť a zavolať na tiesňovú linku 155, kde mu operátor poskytne ďalšie rady a pošle pomoc," radí Chmel.

 

Záchranári odporúčajú nezanedbávať pitný režim. "Netreba sa vody báť, čistej, minerálnej, treba piť, koľko sa dá. Najlepšie je mať vodu vždy pri sebe a piť priebežne počas celého dňa, v žiadnom prípade nečakajte na pocit smädu. To odporúčané množstvo je približne tri litre vody denne, no v takýchto horúčavách to je aj okolo päť litrov. Určite viac však napríklad potrebuje 100-kilový chlap ako 50-kilová žena. No a samozrejme do pitného režimu sa nepočíta káva, čaj či sladené vody," vysvetlil Chmel.

 

Okrem toho varuje pred alkoholom, ktorému sa treba cez deň vyhýbať. Ten je pri horúčavách aj najväčšou príčinou utopení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona