Horúčavy na Slovensku nezvládame, vyše sto ľudí skolabovalo

NETKY.SK • 7 August 2015, 18:42 • 2 min
Horúčavy na Slovensku nezvládame, vyše sto ľudí skolabovalo

BRATISLAVA - Za posledných 24 hodín nahlásili Záchrannej zdravotnej službe 110 kolapsov.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval Jozef Minár z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby, najviac ľudí skolabovalo v Žilinskom kraji, presne 20, a v Košickom kraji 19. Najmenej ľudí skolabovalo v Trnavskom kraji - sedem, v Banskobystrickom kraji skolabovalo deväť ľudí. Od pondelka 3. augusta do piatka eviduje Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby 729 výjazdov záchranárov k skolabovaným ľuďom. Najviac ľudí skolabovalo tento týždeň v Prešovskom kraji, až 136. V Nitrianskom kraji zasahovali záchranári pri 119 kolapsoch, v Košickom kraji pri 115.

 

Aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje ľudí pred horúčavami. Na nedeľu 9. augusta zvýšil hydrometeorologický ústav výstrahu pred vysokými teplotami na tretí, najvyšší stupeň. Výstraha platí pre väčšinu územia Slovenska okrem Žilinského kraja a časti Prešovského kraja, kde vydali výstrahu druhého stupňa. V Bratislavskom, Nitrianskom, Trnavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom a častiach Prešovského kraja očakávajú v nedeľu meteorológovia medzi 12:00 a 19:00 teploty 36 až 38 stupňov Celzia. 

 

Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu. Preto je veľmi dôležité dodržiavať správne zásady pobytu na slnku. Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie. Človeka je najlepšie v takomto prípade, pokiaľ je pri vedomí, premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním. Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu. Kolapsový stav človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby. Operátor pri komunikácii s volajúcim rozhodne o postupe a bezodkladne vydá pokyn na zásah skupine ambulancie záchrannej zdravotnej služby. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona