Horúčavy mali včera na svedomí stovku kolapsov

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 08:33 • 2 min
Horúčavy mali včera na svedomí stovku kolapsov

BRATISLAVA – Počas včerajšieho dňa skolabovalo v dôsledku horúčav na celom Slovensku takmer 100 ľudí. TASR o tom informoval hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) Boris Chmel.

slovakia

left justify in out

O 18.00 h záchranári evidovali 98 takýchto prípadov. Ľudia kolabovali najviac v Prešovskom kraji, najmenej v Bratislavskom. Podľa Chmela nejde o tohtoročné maximum. Počas predošlých vĺn horúčav už boli dni, keď bolo kolapsov okolo 150, vysvetlil. Maximálne teploty vzduchu vtedy prekračovali hodnotu 35 stupňov Celzia.

 

To by sa podľa výstrahy SHMÚ mohlo udiať v južnej polovici Slovenska aj v utorok (12.7.). Chmel preto radí, aby ľudia dodržiavali pitný režim, vyhýbali sa pobytu na slnku a používali prikrývky hlavy.

 

Horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú však ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor na deti a seniorov. Počas vysokých teplôt zvykne podľa skúseností záchranárov skolabovať denne v priemere asi 100 ľudí. Pri kolapse človek náhle zbledne, dostaví sa nevoľnosť, môže ho obliať studený pot, stratí na chvíľu vedomie, no po pár sekundách sa začne preberať.

 

Človeka vtedy treba dať do tieňa, poskytnúť mu trochu vody, ovlažiť ho, nechať ležať, lebo môže znova odpadnúť a zavolať na tiesňovú linku 155, kde mu operátor poskytne ďalšie rady a pošle pomoc.

 

Počas horúčav treba dodržiavať pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Piť treba pravidelne v menších dávkach. Alkoholu sa treba vyhýbať, pri horúčavách býva najčastejšou príčinou utopení.  

   

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies