Horúčavy likvidujú produkciu, lucerna vysychá, ovocie hnije

NETKY.SK • 12 August 2015, 12:34 • 2 min
Horúčavy likvidujú produkciu, lucerna vysychá, ovocie hnije

DUNAJSKÁ STREDA – Tropické teploty trápia aj poľnohospodárov.

slovakia

left justify in out

Na úseku živočíšnej výroby sa farmári obávajú, že nebude dostatok objemových krmovín, lucerna na Žitnom ostrove vysychá. TASR o tom informovala predsedníčka Agrárnej komory Slovenska (AKS) so sídlom v Dunajskej Strede Helena Patasiová.

 

„Už teraz môžeme konštatovať, že zvieratá budú mať menej krmovín. Čo sa týka jesenných komodít, výsledky sú veľmi zlé. Ak dosiahneme polovicu úrody kukurice oproti vlaňajšku, budeme sa tešiť,“ priblížila situáciu Patasiová. Problémy budú aj pri konzervovaní zelených krmovín, pri silážovaní budú rastliny suché, nebude ani štvrtina minuloročnej úrody. „Poľnohospodárov sme požiadali, aby nahlasovali výpadky produkcie, nakoľko Európska únia môže farmára prostredníctvom rezortu a vlády odškodniť v prípade, že v nepriaznivej poveternostnej situácii dosiahne nižšiu úrodu viac ako o 30 %,“ ozrejmila predsedníčka s tým, že momentálne AKS mapuje terajší stav.

 

Podľa jej ďalších slov situácia v poľnohospodárstve je veľmi vážna. „Farmári upozorňujú, že bez zavlažovania je ohrozená aj zelenina a ovocie. V týchto dňoch prebieha zber broskýň. Ak farmár nemá dostatok chladiacich zariadení, úroda sa za pár hodín znehodnotí,“ uzavrela Patasiová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies