Horúčavy lámu rekordy aj v Česku: Teploty stúpali k 36 stupňom!

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 18:35 • 2 min
Horúčavy lámu rekordy aj v Česku: Teploty stúpali k 36 stupňom!

PRAHA - Prekonanie denných teplotných rekordov ohlásilo dnes už okolo 90 percent všetkých meteorologických staníc v ČR.

slovakia

left justify in out

Najvyššiu teplotu namerali zatiaľ v Strážnici, kde ortuť teplomerov vystúpila o 17.00 h na hodnotu 35,9 stupňa Celzia a ani to nemusí byť ešte maximum. Iba o tri desatiny stupňa menej namerali v rovnakom čase v Brode nad Dyjou a v Českej Lipe.
     

Vyplýva to z informácií internetového serveru iDNES.cz.
     

Podľa Českého hydrometeorologického ústavu padli dnes teplotné rekordy na 122 zo 135 staníc, na ktorých sa meria viac ako 30 rokov. To isté platí aj na siedmich z ôsmich staníc, kde registrujú záznamy o nameraných teplotách viac ako 100 rokov, konkrétne v Českých Budějoviciach, Tábore, Havlíčkovom Brode, Tepliciach, Přerove, Bystrici pod Hostýnom a na Milešovke v Českom stredohorí. 
     

K prekonaniu rekordu v Opave-Oticiach (33 stupňov z 10. júna 1876), ôsmej zo spomínaných staníc, chýbalo naposledy sedem desatín stupňa.
     

Spomínaná hodnota zo Strážnice, ako aj 34,1 stupňa Celzia zo stanice v Paseke predstavujú súčasné nové teplotné rekordy za mesiac jún.
     

Vlna extrémnych horúčav v ČR vyvrcholí v stredu, v krajine naďalej platia vo viacerých krajoch výstrahy meteorológov rôzneho stupňa i hasičov, upozorňujúcich na stúpajúce riziko vzniku požiarov. Už v stredu sa zo severozápadu presunú nad ČR búrky, ktoré zasiahnu postupne prakticky všetky české kraje a neskôr aj lokality na Morave a v Sliezsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies