Horúčavy lámali rekordy v Česku aj Maďarsku

NETKY.SK • 4 August 2013, 10:40 • 2 min
Horúčavy lámali rekordy v Česku aj Maďarsku

V Česku vysoké teploty priniesli aj letný smog.

slovakia

left justify in out

Česko zažíva extrémne horúčavy. Desiatky staníc hlásia teplotné rekordy. Najviac dnes namerali meteorológovia v Brode nad Dyjou pri juhomoravskom meste Břeclav, a to 38,7 stupňa Celzia. Absolútny rekord pre celé Česko však nebol prekonaný.

Horúčavy priniesli do štyroch krajov takzvaný letný smog, ktorý ohrozuje deti, starších občanov a ľudí s dýchacími ťažkosťami. Varovanie pred týmto smogom platilo približne do 20.00 h. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

V priebehu dneška vystúpila teplota väčšinou na 33 až 37 stupňov Celzia. Na 21 staniciach namerali teploty vyššie než 37 stupňov, čo sa v podmienkach Českej republiky pokladá podľa výstražného systému ČHMÚ (Českého hydrometeorologického ústavu) za extrémne vysoké teploty.

Najteplejšie bolo na Morave - v obci Brod nad Dyjou padlo 38,7 stupňa Celzia. Ďalšie v poradí nasledovali stanice Brno-Žabovřesky, Praha-Karlov, Strážnice a Dyjákovice, kde zaznamenali 38,2 stupňa.

Nepadol však absolútny rekord pre celú Českú republiku - tým je 40,4 stupňa Celzia a namerali ho 20. augusta 2012 v Dobřichoviciach.

Extrémne horúčavy priniesli aj zvýšenú hladinu troposférického ozónu. Takzvaný letný smog je typický práve pre letné popoludnie s vysokými teplotami, intenzívnym slnečným žiarením a malými rýchlosťami vetra.

Meteorológovia dnes varovali rizikové skupiny obyvateľov Ústeckého, Libereckého, Stredočeského kraja a hlavného mesta Praha pred zvýšenou hladinou troposférického ozónu. Na niektorých staniciach reprezentatívnych pre tieto kraje zistili prekročenie informatívnej prahovej hodnoty 180 mikrogramov na meter kubický.

Ľudia s dýchacími ťažkosťami alebo astmou, starší občania a deti sa mali popoludní zdržiavať v uzavretých priestoroch a vyhýbať sa fyzickej záťaži. Pre dospelých ľudí bez zdravotných ťažkostí neboli nutné žiadne obmedzenia. Odborníci predpokladali, že pokles koncentrácie troposférického ozónu nastane najneskôr dnes o 20.00 h. V nedeľu by situácia mala zostať v normále, informoval web iDNES.cz.

Meteorológovia v dlhodobom výhľade počasia na august predpovedajú, že vysoké teploty a slnečno zostanú celý august, najmä však nasledujúci týždeň. Teplo, aj keď menšie, vydrží aj na prelome augusta a septembra.

V Budapešti padol denný teplotný rekord, namerali 37,6 stupňa Celzia

Budapešť 3. augusta (TASR) - V Budapešti dnes padol denný teplotný rekord, ortuť teplomera v Pestszentlörinci sa vyšplhala na 37,6 stupňa Celzia. Doterajší rekord z 3. augusta bol o pol stupňa nižší, namerali ho v roku 1998, informovala maďarská meteorologická služba.

Podľa agentúry MTI sa horúčava podpísala aj pod množstvo dopravných nehôd, pri ktorých sa pri Biatorbágyi, Dunaújvárosi, Tiszafürede a Mátraszölösi zranilo viac ľudí. Jeden človek zomrel pri čelnej zrážke dvoch nákladných áut pri juhomaďarskej Békešskej Čabe.

Pri Mosonmagyaróvári na diaľnici M1 na severozápade Maďarska popoludní havaroval mikrobus, v ktorom sa štyria ľudia zranili. Neďaleko od tejto nehody v smere na Budapešť na uvedenej diaľnici havarovalo osem vozidiel, dve osoby sa pri nehode zranili.

V Maďarsku budú pokračovať horúčavy aj v nadchádzajúcich dňoch. Štátny zdravotný ústav vydal ešte v piatok varovanie najvyššieho stupňa pred horúčavou pre územie 12 žúp a hlavného mesta až do pondelňajšej polnoci. V ostatných siedmich župách na severovýchode a východe krajiny platí výstraha druhého stupňa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies