Horúčavy čiastočne ovplyvňujú aj chod ekonomiky

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 10:12 • 2 min
Horúčavy čiastočne ovplyvňujú aj chod ekonomiky

BRATISLAVA - Prevládajúce horúčavy majú vplyv aj na ekonomiku a správanie sa ľudí. Podľa hlavného stratéga Sberbank Slovensko Martina Barta niektoré sektory zažívajú pokles záujmu.

slovakia

left justify in out

Menej sa nakupujú tovary dlhodobej spotreby, ľudia nechodia po obchodoch, pretože radšej si vyjdú k vode, či ostanú doma. Podobne sa utlmila aktivita úradov, jednak časť z nich skracuje kvôli podmienkam pracovnú dobu a tiež občania, ak nemusia, v týchto dňoch na úrady nechodia.

Podobne v pobočkách bánk a finančných inštitúcií je menej klientov, súrne záležitosti vybavujú radšej cez internet, či inými alternatívnymi kanálmi z domu. V horúčave je aj ťažšie debatovať o zložitejších produktoch, vyžadujúcich veľa aktivít. Sú však podniky a inštitúcie, ktoré fungujú bez ohľadu na výkyvy počasia a síce nepretržité prevádzky, doprava, nemocnice, polícia. Niektoré z nich však majú štandardný letný režim, napr. výrobné podniky mávajú v lete celozávodné dovolenky (aj keď prší a je chladno), hromadná doprava v mestách má prázdninový grafikon, nemocnice môžu obmedzovať plánované operácie.

Existujú aj odvetvia, kde dopyt s rastúcou teplotou stúpa. Napr. spotreba elektrickej energie i palív, pretože klimatizácia beží všade naplno. Dá sa odhadnúť, že spotreba elektriny na Slovensku by mohla v špičke stúpnuť o 10 – 15 %. Inde vo svete je to podstatne viac. V USA zaznamenali rekordné odbery energie počas nedávnej vlny horúčav. Tam však podiel klimatizácie na spotrebe energie v lete prevyšuje 50 %. Dôkazom zvýšenej spotreby je aj spotová cena elektriny na burze v Lipsku, ktorá za posledné horúce dni stúpala a celkový nárast za 3 týždne bol asi 34-%.

Podobne rastie spotreba všetkých druhov nealkoholických nápojov, opaľovacích krémov a podobných prípravkov. Stúpa aj dopyt po službách verejných kúpalísk a podobných zariadení, kde občania môžu stráviť čas počas najväčšej horúčavy.

Vlna horúčav, či iné výkyvy počasia, ovplyvňujú celkovú ekonomickú aktivitu. Podľa Barta je však celkový dosah zanedbateľný, pretože útlm aktivít jedného typu sa nahradí aktivitami iného typu. Podobá sa to vplyvu štátnych sviatkov, keď síce niektoré podniky a inštitúcie stoja, no iné bežia dvojnásobným tempom a v celkovom súčte je efekt takmer nulový.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona