Horskí záchranári testovali lavínový batoh

NETKY.SK • 26 Apríl 2012, 11:42 • 2 min
Horskí záchranári testovali lavínový batoh

Horskí záchranári testovali lavínový batoh

slovakia

left justify in out

img

Horskí záchranári začiatkom marca testovali tzv. lavínové batohy. Tie začali vyvíjať na začiatku 70. rokov, horskí záchranári v Jasnej testovali, či batohy dokážu v prípade núdze zachrániť život. „Taký batoh dokáže zabrániť tomu zasypaniu, máme dôkazy z praxe, nie je to len nejaký výmysel. Testy nám ukázali, že princíp inverznej segregácie, ktorá hovorí o tom, že teleso, ktoré zväčší svoj povrch v lavíne, má väčšie šance, aby ostalo na povrchu, naozaj funguje v praxi,“ ubezpečil náčelník Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) Marek Biskupič. 
      Horskí záchranári testovali tri typy batohov, ktoré sa pri náraze nafúknu a dokážu v prípade pádu lavíny človeka vyniesť na jej povrch. Všetky figuríny, ktoré mali na sebe lavínové batohy, podľa Biskupiča ostali na povrchu. „Batoh zabraňuje úplnému zasypaniu. Každý batoh má tiahlo, ktoré keď užívateľ zatiahne, sa nafúknu batohy v určitom objeme a tie zväčšia povrch užívateľa, a tak nedôjde k úplnému zasypaniu,“ vysvetľuje. 
      Obsahom každého batohu je bombička, ktorá má dva systémy, jeden obsahuje stlačený vzduch a jeden stlačený plyn. „Akonáhle potiahnete to tiahlo, plyn sa dostane do vakov, funguje to podobne ako airbag v aute,“ doplnil. Podobné testy sa robili zatiaľ len vo Švajčiarsku.  
      Posledné štúdie podľa Biskupiča dokazujú, že ľudia pri páde lavíny nezomierajú na udusenie, ale skôr na traumatické poškodenia tela. Lavínové batohy využívajú a sú určené predovšetkým pre skialpinistov, horolezcov a ľudí pohybujúcich sa vo vysokohorskom teréne. „Testy sa robili v lavínovom teréne, je tam reálne ohrozenie celého tímu, výsledky budeme prezentovať aj na medzinárodnej konferencii IKAR-CISA,“ uzavrel riaditeľ HZS Jozef Janiga.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies