Horskí záchranári štyrikrát zasahovali v oblasti Veľkého a Malého Rozsutca

NETKY.SK • 20 August 2014, 15:46 • 2 min
Horskí záchranári štyrikrát zasahovali v oblasti Veľkého a Malého Rozsutca

TERCHOVÁ - Štyrikrát museli v utorok (19.8.) popoludní a večer zasahovať záchranári z Oblastného strediska (OS) Horskej záchrannej služby (HZS) Malá Fatra v oblasti Veľkého a Malého Rozsutca.

slovakia

left justify in out

HZS o tom informuje na svojej internetovej stránke.
     

O pomoc ako prvý požiadal 78-ročný český turista, ktorý počas búrky pri zostupe z Veľkého Rozsutca spadol a utrpel poranenie hlavy. "Privolaní záchranári mu poskytli na mieste zdravotnú starostlivosť a terénnym vozidlom ho transportovali k Domu HZS v Štefanovej, kde si ho prevzala vedúca zájazdu. Počas tejto záchrannej akcie požiadali HZS o pomoc pre 69-ročného českého turistu, ktorý pre únavu a kŕče nebol schopný zostupovať z Medziholia do Štefanovej. Záchranári HZS turistu po vyšetrení a poskytnutí pomoci transportovali na nosidlách k Domu HZS do Štefanovej, kde ho taktiež odovzdali vedúcej zájazdu," uviedli horskí záchranári.
     

HZS požiadal o pomoc aj 78-ročný obyvateľ Terchovej, ktorý sa nachádzal na tej istej trase a pre vyčerpanie nemohol pokračovať v zostupe. "Záchranári HZS ho na mieste vyšetrili a na nosidlách UT 2000 transportovali do Štefanovej, odkiaľ ho previezli terénnym vozidlom do Terchovej," doplnili horskí záchranári.
     

Posledná žiadosť o pomoc prišla prostredníctvom tiesňovej linky 112 od poľského turistu, ktorý záchranárom HZS oznámil uviaznutie a zablúdenie priateľky v oblasti Malého Rozsutca nad osadou Podhorskovia. "Na základe nejasných informácií o polohe 42–ročnej poľskej turistky sa rozbehla pátracia akcia. Viac ako tri hodiny prehľadávali horskí záchranári celú oblasť Malého Rozsutca, keď kontaktovali záchranárov HZS zo Zázrivej, že žena sa vrátila do ubytovacieho zariadenia. Poľská turistka napriek neznalosti terénu postupovala ďalej, zašla do Osady pod Rozsutcom, ďalej do Terchovej a napokon taxíkom do Zázrivej. Po zistení a overení skutočností bola pátracia akcia ukončená," dodali horskí záchranári.
     

Na záchranných akciách a pátracej akcii sa zúčastnilo deväť profesionálnych záchranárov HZS s dvoma služobnými psami a dvaja dobrovoľní zmluvní záchranári HZS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies